Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 12. 2018.

Božićna poruka poticaj za još više rada na dobrobit hrvatskih građana

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je božićnom misnom slavlju koje je u Zagrebačkoj katedrali predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić

U izjavi novinarima nakon svete mise premijer je građanima čestitao božićne blagdane poželjevši da Božić provedu sa svojim najmilijima.

"Napravimo jedno razmišljanje, jednu introspekciju da vidimo što možemo činiti bolje”, rekao je Plenković, dodavši kako je na svima koji obnašaju dužnosti božićna poruka poticaj za još više angažmana i predanosti za dobrobit svih ljudi u Hrvatskoj u 2019. godini.

Gospodarstvo i ulaganja ključni su u 2019. godini

Vlada će, istaknuo je premijer, zadržati dosadašnji smjer.

Dobro smo ocijenili što je Hrvatskoj potrebno, napomenuo je, dodavši da su Hrvatskoj potrebne snažne i stabilne institucije koje omogućuju gospodarstvenicima da u miru privređuju, a ulagačima da prepoznaju Hrvatsku i ovdje nalaze svoje šanse.

Treba nam, naglasio je, solidarnost u društvu, bolji i kvalitetniji standard svih ljudi.

"Nastavit ćemo s provedbom našeg programa. Mislim da smo se nosili s puno izazova u vremenu koje je iza nas. Svaka nova godina je novi veliki izazov, na nama je da budemo na razini tih izazova", rekao je Plenković.

Najvažnijim strateškim ciljevima u 2019. premijer ocijenio je gospodarstvo i ulaganja, koji su ključni pokretači svega, a za koje su napravljani stabilizirajući preduvjeti.

"Imam dojam da smo nekad kao Vlada i država imali previše ulogu kriznog upravljanja s pojedinim gospodarskim subjektima, ali to su sve na neki način posljedice naše gospodarske tranzicije koje su prilično koordinirano došle na dnevni red, a koje smo uspjeli iznijeti s dosta solidnim rezultatom", podsjetio je.

Za LNG nema dileme

Upitan o opstanku projekta LNG-a Plenković je odgovorio da projekt za Vladu nema nikakve dileme.

"Za nas taj projekt nema nikakve dileme, dobili smo 101 milijun eura iz europskih fondova. Svaka ozbiljna država koja vodi računa oko energetske sigurnosti, diversifikaciji pravaca opskrbe napravila bi isto", rekao je.

Govoreći o obliku suvlasništvu s Mađarima, rekao je da će hrvatske kompanije biti većinski vlasnici LNG Hrvatska.

"Suvlasništvo ovoga tipa bit će sa svim mogućim osiguračima, koji su potrebni za dobru i dugoročnu održivost ovog projekta", zaključio je premijer.

Foto: Hina