Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 2. 2019.

S kvalitetnim programom i listom HDZ će opet pobijediti na EU-izborima

U izjavi medijima premijer Andrej Plenković kazao je da je na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a prezentiran nacrt programa za europske izbore, a komentirao je i druge aktualne teme

Usvojeno financijsko izvješće stranke

Govoreći o sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, predsjednik HDZ-a Plenković potvrdio je da se raspravljalo o nizu aktualnih tema, koje su se odnosile na aktivnosti stranke u proteklih mjesec dana na nacionalnoj, ali i na županijskim razinama, kao i planu nadolazećih aktivnosti, osobito onih vezanih za pojedine točke dnevnog reda na sjednicama Hrvatskog sabora i Vlade RH.

"Usvojili smo i financijsko izvješće stranke, sukladno zakonskim propisima i odredbama našeg Statuta, raspravili smo i još jednu zamjenu u sastavu našega Kluba u Hrvatskom saboru - od petka će našeg Davora Miličevića, koji je tražio da se kompletno posveti svojim aktivnostima gradonačelnika Županje, zamijeniti Dražen Milinković, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije. Raspravili smo i rezultate sjednice Vlade u Dubrovniku, što je bio ključni politički događaj u proteklih desetak dana, te općenito aktualne teme koje su na dnevnom redu hrvatske političke scene", poručio je Plenković.

Pobijedit ćemo na europskim izborima

Istaknuo je da je danas prezentiran i radni nacrt Izbornog programa HDZ-a za izbore za Europski parlament te je pruženo određeno vrijeme stranačkim kolegicama i kolegama da pogledaju tekst i da eventualno sugeriraju izmjene ili nadopune.

"Tijekom ožujka ćemo na sjednici Središnjeg odbora HDZ-a formalno i usvojiti program za te izbore. Uvjeren sam da ćemo na njima pobijediti - kao što smo to napravili i 2013. i 2014. godine. A program će odgovoriti na ključne razvojne prioritete Hrvatske u kontekstu našeg članstva u EU-u, kao i na širu politiku na razini EU-a, u kojoj participiramo i u kojoj želimo dati svoj doprinos", rekao je Plenković.

Najavio je da će lista HDZ-ovih kandidatkinja i kandidata biti objavljena tijekom ožujka.

"Naša je poruka vrlo jasna: ponovno ćemo imati izrazito kvalitetnu listu koja će zastupati program HDZ-a i koja će uvjerljivo pobijediti na izborima", kazao je Plenković.

Tajanijeve izjave neprihvatljive

"Koliko sam shvatio, osim onog što je objavljeno kao njegov izvorni tekst, on je i kasnije u svojim komentarima kazao da mu je žao što je krivo shvaćen, da nije imao nikakve aluzije na teritorijalne pretenzije ili na povijesni revizionizam, nego da se više obraćao nasljednicima žrtava. U svakom slučaju, stojimo kod naše izjave koju sam dao uoči sjednice Predsjedništva. Činjenica je da je to bilo neprihvatljivo, da tu izjavu najoštrije odbacujemo", poručio je Plenković na upit o izjavi predsjednika EP-a Tajanija.

Dodao je da je kao predsjednik Vlade i HDZ-a direktno nazvao Tajanija i razgovarao s njime, što je dovoljno jasna poruka.

Vlada osudila huliganski ispad u Splitu

Govoreći o huliganskom napadu u Splitu, Plenković je podsjetio da je Vlada reagirala još u subotu navečer i najoštrije osudila taj huliganski napad, neprihvatljiv i za jedan otvoreni grad kao što je Split - i to u vaterpolu, sportu u kojem je minoran broj incidenata, barem kad je riječ o navijačkom kontekstu.

"Žao mi je da se to dogodilo vaterpolistima Crvene zvezde u Splitu. Neprihvatljivo je. I predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza već je reagirao, reagirali su i Vlada i druge institucije, gradonačelnik Splita. Najvažnije jest to da policija obavi svoju zadaću i da se oni koji su počinili ovakav grozan, gnjusan huliganski akt najstrože kazne", istaknuo je.

Plenković je potvrdio kako HDZ ima novog glasnogovornika HDZ-a - Zoltana Kaboka - koji je iz redova medijskih djelatnika prešao na ovu važnu dužnost.

"Još jednom mu čestitam i zahvaljujem. Siguran sam da će svojim iskustvom jako pridonijeti našoj komunikaciji s javnošću", naglasio je.