Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Gospić | 23. 2. 2019.

Očekujemo nastavak pobjedničkog puta na europskim izborima u Lici

Premijer Andrej Plenković u prepunom je kinu »Korzo« sudjelovao u predstavljanju kandidata liste HDZ-HSU-HSP AS-HSS-Hrvatska bunjevačka stranka za izbore za Županijsku skupštinu Ličko-senjske Županije

Stvari se moraju izvesti na čistac

U svom govoru predsjednik HDZ-a Plenković naglasio je da naša stranka ima jasnu viziju i strategiju nastavka pobjedničkog puta kako u Ličko-senjskoj županiji, tako i na EU-izborima.

"Svima je poznato da je zbog čudnih, pogrešnih, neshvatljivih i nerazumljivih poteza uopće i došlo do ovakve situacije. To je dobro - jer se stvari ponekad moraju izvesti na čistac i presložiti kako bismo mogli nastaviti pomagati razvoju svih krajeva Hrvatske pa tako i ove županije, štititi hrvatske nacionalne interese i jačati gospodarstvo te pravni sustav, solidarnost i sigurnost", poručio je Plenković.

Izborni program ZA razvoj Ličko-senjske županije

Istaknuo je da su ovi izbori prilika da se urede odnosi u Ličko-senjskoj županiji te da osvježeni HDZ, s novim snagama u novom kontekstu, ubrza razvoj ovoga prelijepog kraja.

"Stoga sam s pozornošću pročitao izborni program koji su izradili nositelj naše liste Marijan Kustić i njegov tim. Program pogađa bit, točno ono što još treba LSŽ-u. To je prije svega ravnomjerni razvoj ove županije koja je najveća u RH, ali s najmanjim brojem stanovnika. Ima manje od 50 tisuća stanovnika, a skoro 10 posto površine Hrvatske. Na svima nama je zadaća zaustaviti depopulaciju stvaranjem novih radnih mjesta i ostalih preduvjeta za demografsku revitalizaciju i ostanak ljudi", kazao je Plenković, dodavši da je upravo zato Lici potrebna injekcija europskih fondova, odnosno povjerenje u redistribucijsku snagu EU proračuna, kako bi slabiji stigli razvijenije.

Uz dodatne proračunske prihode od preko 31 milijun kuna osiguranih fiskalnom decentralizacijom, Plenković je naglasio kako će Vlada nastaviti realizaciju razvojnih projekata u Ličko-senjskoj županiji.

Demografija – ključno pitanje hrvatskog naroda

Ocijenio je kako je demografija ključno pitanje hrvatskog naroda, presudno za opstanak naše države, jer nema države bez naroda.

"Stoga je naša Vlada donijela, a i donijet će još niz demografskih mjera, od poreznih olakšica, preko višekratnog povećanja rodiljnih i roditeljskih naknada, do subvencioniranja stambenih kredita za mlade obitelji. I naše su mjere počele rađati plodom: lani je rođeno skoro 900 djece više nego 2017. godine, što je ohrabrujući signal. No želimo i moramo još više i još bolje. Demografsko pitanje najveća je zadaća koju Hrvatska ima u cjelini", rekao je Plenković.

EU-novcem gradimo Pelješki most i štitimo granicu

"Stranci koju je osnovao dr. Franjo Tuđman i stranci koja je ostvarila sve strateške ciljeve neće nitko držati predavanja o zaštiti nacionalnih interesa i suverenizmu", poručio je Plenković. Naglasio je da zahvaljujući upravo članstvu u EU te europskim sredstvima gradimo Pelješki most, kao i 500 dječjih vrtića diljem zemlje te štitimo hrvatsku granicu od ilegalnih migranata i krijumčara ljudima.

"A što je suverenističkije od čvrste zaštite granice ili ostvarenja sna o povezivanju hrvatskog juga s ostatkom Hrvatske, poručio je.

Potvrda snage HDZ-a

Stoga je naše članice i članove pozvao da svojim javnim nastupima i radom budu glasnogovornici HDZ-a te da promiču istinu o konkretnim koristima članstva RH u EU-u.

"Naša stranka ima jasnu viziju i strategiju nastavka pobjedničkog puta kako u Ličko-senjskoj županiji, gdje nam je cilj osvojiti 50 posto mandata, tako i na EU izborima, na kojima očekujemo najmanje 5 mjesta u Europskom parlamentu. HDZ je najjača snaga i to ćemo potvrditi na ovim izborima", zaključio je predsjednik HDZ-a i Vlade Plenković.

Pravična nagodba i zadovoljština za Franu Lučića

Govoreći o žalbi DORH-a na presudu i obeštećenju za jedinog preživjelog vatrogasca u kornatskoj tragediji Franu Lučiću, predsjednik Vlade Plenković u izjavi medijima rekao je da je o tome razgovarao s ministrom pravosuđa, naglasivši kako želi da se postigne pravična nagodba i pravična zadovoljština za tragediju.

"Kao Vlada razgovarat ćemo s Državnim odvjetništvom jer smatramo da bi u slučaju vatrogasca Frane Lučića najbolje bilo da dođe do pravične nagodbe, da on dobije zadovoljštinu, a država pokaže odgovornost i zrelost", poručio je Plenković.