Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Prosinac 2013.

Intervju za mjesečnik nizozemske stranke CDA

U razgovoru za mjesečnik delegacije nizozemske stranke CDA, članice skupine Europske pučke stranke, zastupnik Andrej Plenković naglasio je da je članstvo Hrvatske u EU dobra vijest za EU, za Hrvatsku i za njezine susjede

cdaUpitan za dojmove o Europskom parlamentu, Plenković je odgovorio da su hrvatski zastupnici upoznati s europskim temama te da će nastojati precizno artikulirati hrvatske interese. Dodao je da će poseban prioritet u radu hrvatskih zastupnika biti ravnopravan položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Uzimajući u obzir 11,3 milijarde eura iz europskih fondova koje Hrvatskoj stoje na raspolaganju u sljedećih sedam godina, Plenković je istaknuo da Hrvatska mora pripremiti još više dobrih projekata da bi taj novac i povukla. Budući da je u Nizozemskoj euroskepticizam u porastu, autora intervjua Cornelisa Bosa zanimalo je kako stoje protivnici Europske unije u Hrvatskoj. "Jedina prava anketa i rezultat glede tog pitanja u Hrvatskoj bio je referendum u siječnju 2012, na kojemu se dvije trećine građana izjasnilo za članstvo u Europskoj uniji", objasnio je Plenković.

Tekst intervjua na nizozemskom