Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 24. 6. 2015.

Panel o stanju ljudskih prava na Krimu i u Donbasu

Na panelu u organizaciji Wilfred Martens centra, predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU-a i Ukrajine Andrej Plenković održao je izlaganje o stanju ljudskih prava na Krimu i u Donbasu

Plenković je u svom izlaganju govorio o politici EU prema Ukrajini, kao i o poštivanju njenog teritorijalnog integriteta. Osvrnuo se i na provedbu Sporazuma iz Minska, kao i na snažnu političku, humanitarnu i financijsku pomoć EU za Ukrajinu u proteklih godinu dana. Pritom je naglasio kako Ukrajina usporedno provodi dva vrlo zahtjevna procesa – obranu od agresije i europske reforme na temelju Sporazuma o pridruživanju. Istaknuo je angažiranost Delegacije EP za odnose s Ukrajinom koja je do sada održala 11 sastanaka. Dodao je kako zajedno s Parlamentarnim pododborom za ljudska prava Delegacija podržava inicijativu za redovito održavanje sastanaka na temu kršenja ljudskih prava na privremeno okupiranim područjima. Ključna je daljnja borba protiv korupcije, kao i veći angažman Posebne promatračke misije OESS-a, poručio je Plenković.

Panelom je predsjedao bivši slovački premijer Mikulaš Dzurinda, a moderirao je Roland Freudenstein, zamjenik direktora Centra. Ostali govornici na panelu bili su novinarka Maria Tomak i aktivist Anton Naholyuk.