Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 18. 11. 2015.

Europska unija revidira svoju politiku susjedstva

Na izvanrednoj sjednici Odbora za vanjske poslove Visoka predstavnica za vanjsku politiku Federica Mogherini i povjerenik za susjedstvo i proširenje Johannes Hahn predstavili su reviziju uropske susjedske politike i glavne smjernice pristupa Unije istočnim i južnim susjedima

Visoka predstavnica i potpredsjednica Komisije Mogherini izdvojila je stabilizaciju, diferencijaciju i odgovornost kao prioritete Europske politike susjedstva u ovom mandatu te kazala kako zajedno trebamo graditi bolje susjedstvo s ciljem rješavanja sigurnosnih kriza. Povjerenik Hahn stavio je fokus revidirane politike na gospodarski razvoj, mlade te razvoj suradnje sa susjednim zemljama u području sigurnosti, energetike i klimatskih politika.  

Sudjelujući u raspravi, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković naglasio je kako Komisija, samo tjedan nakon predstavljanja strategije za proširenje EU za iduće četiri godine, izlazi sa solidnim dokumentom revidirane politike susjedstva. Ova dva dokumenta će zajedno s novom EU globalnom strategijom vanjske i sigurnosne politike, te budućom Strategijom razvojne politike predstavljati svojevrsnu ostavštinu aktualne Europske komisije.

Istaknuvši da su ključne poruke nove strategije stabilizacija i partnerstvo, Plenković se zanimao na koji način Komisija namjerava koristiti ulogu Sporazuma o pridruživanju kao vodiča za reforme u zemljama aspiranticama na članstvo. Interesirao se i za proračunski aspekt nove politike, podsjetivši da je EP i u raspravi o proračunu za 2016. poslao važne političke signale glede povećanja  sredstava za suočavanje s izbjegličko-migracijskom krizom i jačanje odnosa sa susjedstvom. Na kraju je sugerirao i učinkovitije korištenje multilateralnih foruma Istočnog partnerstva i Unije za Mediteran.