Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 25. 11. 2015.

Gruzija je prioritet europske politike susjedstva

Plenković je istaknuo kako je Gruzija prioritet europske politike susjedstva te je pokazala predanost provođenju proeuropskih reformi

Nakon Revolucije ruža 2003. zemlja je prošla veliku transformaciju od post-sovjetske države pod ruskim utjecajem do države koja jasno zastupa svoje interese i svoju europsku orijentaciju. Većina promjena ostvarena je nažalost po visokoj cijeni ekonomske i energetske blokade Rusije te oružanih sukoba u Južnoj Osetiji i Abhaziji, rekao je Plenković.

Dodao je kako će Sporazum o pridruživanju te Sporazum o slobodnoj trgovini pružiti Gruziji potrebne smjernice za provedbu nužnih reformi. Međutim, zabrinjavajuća su recentna događanja vezana uz postupak protiv televizijske postaje Rustaveli 2, kao i pritisak na opoziciju.

Plenković je rekao kako je tijekom srpnja o. g. zajedno s Izaslanstvom Odbora za vanjske poslove posjetio Gruziju. Tada je upozorio na politički fenomen selektivnog pravosuđa te posjetionekoliko zatvorenika iz bivše vlasti. Smatra kako je zabrinjavajuća situacija koja se odnosi na ovu izbornu godinu te dodao kako medijske slobode moraju doći u fokus kako bi se osigurala ravnopravna kampanja. Želim da Gruzija, prijateljska zemlja Hrvatske, iskoristi sve potencijale koje ima, poručio je Plenković te zaključio kako se nada da će reforme koje žele provesti kao i Sporazum o pridruživanju i Sporazum o slobodnoj trgovini, a posebno nadolazeća odluka o liberalizaciji viznog režima pomoći Gruziji na njenom europskom putu i da će se ubrzati dinamika te da će postati jedna od vodećih zemalja Istočnog partnerstva.