Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 26. 11. 2015.

Sigurnosne mjere Europske unije u borbi protiv terorizma

Gostujući u emisiji Dossier Europa na Hrvatskom radiju, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković osvrnuo se na niz zakonskih i sigurnosnih mjera donesenih radi sprečavanja terorističkih napada unutar Unije

U emisiji voditeljice Barbare Peranić uz zastupnika Plenkovića gostovao je stručnjak za sigurnost Marinko Ogorec.

Plenković je istaknuo da Europska pučka stranka, kojoj pripadaju HDZ i HSS, od početka podržava prijedlog Komisije o donošenju direktive o registru putnika u zračnom prostoru (PNR), uzimajući u obzir da se ona primjenjuje ne samo na međunarodne letove, već i na letove unutar EU-a. Dodao je kako se svi trebaju zalagati za demokraciju i poštivanje ljudskih prava i sloboda, no sasvim je jasno da u okolnostima kada teroristi ne biraju metu, sigurnost europskih građana treba biti na prvom mjestu. Uvjeren je da će većina EP-ovih zastupnika lijevog spektra podržati usvajanje direktive koja bi trebala pomoći sigurnosnim službama da na dulji rok mogu koristiti podatke zrakoplovnih kompanija i pratiti kretanje osoba osumnjičenih za terorizam.

Govoreći o daljnjim koracima u borbi protiv terorizma, Plenković je napomenuo da je glavni zadatak ostvariti učinkovitiju kontrolu na vanjskim granicama, bolju suradnju obavještajnih i sigurnosnih službi i razmjenu podataka između nacionalnih tijela, kao i osigurati snažniju ulogu Europola i Eurojusta. Naglasio je da izvješće francuske zastupnice Dati, usvojeno uz veliku podršku u EP-u, upućuje na uvođenje zajedničke crne liste terorističkih osumnjičenika i džihadista te pripremu definicije stranih boraca.

Izazov s kojim se sada suočavaju nacionalne vlade jest kako da postignu bolju integraciju islamskih zajednica u članicama EU-a. Pri tomu koristan model mogu biti iskustva Hrvatske, koja ima izvanredan odnos s islamskom zajednicom. Kao razloge slabije integracije islamskih zajednica unutar EU-a Plenković navodi opći gospodarski i socijalni kontekst, manjak želje za prihvaćanje kulture zapadnih zemalja te socijalnu isključenost, koja može dovesti do otpora, posebno mladih ljudi, i povezivanja s kriminalnim skupinama i radikalizmom.

U tom smislu osudio je brutalan teroristički napad u Parizu koji je odnio 130 života te je, izrazivši sućut i solidarnost s obiteljima žrtava, poručio kako su svi spremni pružiti potporu francuskom narodu.

U kontekstu aktualne izbjegličko-migrantske krize Plenković smatra da ne smije doći do svojevrsnog stigmatiziranja istinskih ratnih izbjeglica koji nisu  infiltrirani teroristi. Stoga je važno rukovoditi se trima načelima: solidarnošću i pomoći ljudima koji bježe od ugroze rata, poštivanjem nacionalnih i europskih propisa te međunarodnog prava i odgovarajućom sigurnosnom provjerom i preciznom registracijom svih koji ulaze u EU.

Mjere koje suspendiraju pojedine aspekte Schengenskog režima mogu biti samo privremenog karaktera, jer sloboda kretanja jedno je od najvećih dostignuća EU-a, pa bi pokušaj razgrađivanja te stečevine bio nepovoljan za europski projekt, zaključio je Plenković.