Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 12. 2015.

BiH ne smije biti zadnji vagon vlaka jugoistoka Europe prema EU

U intervjuu za Jutarnji list potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković govori o predstojećoj konferenciji o europskoj budućnosti BiH, izbjegličko-migracijskoj krizi, europskoj sigurnosti te aktualnim događajima u Hrvatskoj

U razgovoru s novinarom Jutarnjeg lista Juricom Körblerom zastupnik Plenković najavio je da će se u srijedu 9. prosinca u Europskom parlamentu održati konferencija o „Europskoj budućnosti BiH - 20. godina nakon Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma“, koju organizira zajedno s kolegicom Šuicom te kolegama Piculom, Predom, Radošem i Stierom. U tom smislu, naglasio je da hrvatski zastupnici pokazuju značajnu vanjskopolitičku inicijativu da BiH bude visoko među prioritetima EU. Dodao je da će na konferenciji sudjelovati članovi Predsjedništva BiH Čović, Izetbegović i Ivanić, kao i Visoka predstavnica Mogherini, povjerenik za susjedstvo Hahn, predsjednik EPP-a Daul, Visoki predstavnik Inzko te niz drugih govornika.

Izdvojio je ključne poruke koje će se na konferenciji emancipirati: Prva je poruka političkim akterima u BiH da prepoznaju šansu nove politike EU te angažirano pristupe provođenju opsežnih reformi. Druga je jasnije definiranje europskog puta BiH i značaja što skorijeg podnošenja zahtjeva za članstvo BiH u Uniji, jer se ne smije dopustiti povijesna nepravda da BiH među zemljama jugoistočne Europe bude zadnji vagon u vlaku za EU.

Govoreći o Summitu Procesa Brdo-Brijuni u Zagrebu, Plenković je rekao kako je potvrđeno da je za stabilnost i sigurnost jugoistočne Europe nužna integracija u EU, što je jasno dao do znanja i potpredsjednik SAD-a Biden.

Glede izbjegličko-migracijske krize, istaknuo je da je kriva procjena opsega i intenziteta migracijskog priljeva od strane Vlade te logistička nepripremljenost u početku uzrokovala improviziranje u suočavanju s krizom. Kazao je da Hrvatska treba izbjeći scenarij da od tranzitne zemlje postane zemlja destinacije. Napomenuo je kako su se zbog velikog migracijskog pritiska, ali i nakon jezivog terorističkog napada u Parizu, pojedine članice EU odlučile za uvođenje pojačanih kontrola na svojim granicama, no takve odluke mogu biti samo privremene i nikako ne smiju dovesti do razgradnje pravne stečevine EU.

Plenković smatra da je za Hrvatsku u trenutnoj gospodarskoj situaciji i u aktualnom sigurnosnom kontekstu u Europi potrebno što prije oformiti stabilnu vladu. Poručio je da Europska pučka stranka koja predstavlja desni centar očekuje da novu Vladu predvode HDZ i Domoljubna koalicija s partnerima u političkom centru.