Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 20. 1. 2016.

EU treba pomoći Ukrajini pri provedbi Sporazuma o pridruživanju

Predsjednik Izaslanstva EP-a za Ukrajinu i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković sudjelovao je na plenarnoj raspravi o sporazumima o pridruživanju i sporazumima o produbljenoj i sveobuhvatnoj slobodnoj trgovini s Gruzijom, Moldovom i Ukrajinom

Plenković je istaknuo kako pertinentna rasprava o Sporazumima o pridruživanju dolazi u pravo vrijeme. Dodao je kako je do stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Ukrajine i EU došlo nako dugotrajnih trilateralnih pregovora, pri čemu Rusija nije dala vjerodostojne argumente da bi ovaj Sporazum mogao imati negativne posljedice po njeno gospodarstvo. Nažalost svjedočili smo i protumjerama koje je poduzela Rusija, a koje štete ukrajinskoj ekonomiji, rekao je Plenković apeliravši da EU pomogne Ukrajini u ovoj situaciji.

Od Komisije očekuje vrlo skoro konkretan zakonski prijedlog koji će se odnositi na daljnju liberalizaciju viznog režima, kada je riječ o ukrajinksim državljanima, jer je upravo to ono što naši ukrajinski prijatelji očekuju dvije godine nakon Majdana. Naglasio je kako je potrebno nastaviti s potporom provedbi Sporazuma iz Minska, decentralizaciji te reformama povezanim s obvezama iz Sporazuma o pridruživanju. Podsjetio je da EP kroz Parlamentarni odbor za pridruživanje daje snažnu potporu i Vijeću i Komisiji u tom procesu. Zaključno, Plenković je iskazao nadu da se predstojeći referendum u Nizozemskoj, koji će se održati u travnju, odvije na način da se omogući pozitivan rezultat i time osigura stupanje Sporazuma o pridruživanju na snagu.