Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 22. 1. 2016.

Gostovanje u emisiji Dossier Europa

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković osvrnuo se u emisiji Dossier Europa Hrvatskog radija na situaciju u Poljskoj i reakcije Komisije u sličnim situacijama

O situaciji u Poljskoj

Komentirajući situaciju u Poljskoj Plenković je rekao kako je rasprava koja je održana u EP-u dio šireg procesa dijaloga koji se vodi proteklih tjedana između europskih institucija i nove poljske vlade. Važno je imati na umu da nakon izbora predsjednika Andrzeja Dude i pobjede na parlamentarnim izborima - stranka Pravo i pravda uživa apsolutnu većinu svih zastupnika u poljskom Sejmu. Potezi koji se odnose na sastav ustavnog suda, trajanje mandata sudaca ustavnog suda, utjecaja na imenovanje ključnih ljudi u javnim medijskim servisima, izazvali su određenu zabrinutost u europskim institucijama. U tom kontekstu Plenković je mišljenja kako posebna inicijativa o "vladavini prava" Komisije predstavlja svojevrsnu političku ostavštinu bivše prve potpredsjednice Komisije Viviane Reding koja je tim instrumentom htjela dati mogućnost institucijama Unije da prate poštivanje temeljnih vrijednosti u državama članicama. Ono što u ovom trenutku smatra bitnim je da su i nizozemsko predsjedništvo i Frans Timmermans, kao nasljednik Viviane Reding i prvi potpredsjednik Komisije, dali dvije poruke. Jedna je da je Europa zajednica vrijednosti koje se moraju poštivati, a druga je da je ovaj proces prva faza gdje Komisija nastoji dobiti detaljne informacije od poljskih vlasti što se u biti dogodilo. Plenković je rekao kako je predsjednica Vlade, gospođa Szydło, tumačila europskim zastupnicima da je ono što je Poljska vlada donijela u skladu s pravnim poretkom prije svega Poljske, a i s ustavnim standardima, tako da će mišljenje Venecijanske komisije koje još nije formulirano, zasigurno utjecati i na stav Europske komisije. Dodao je kako nitko ne voli biti u fokusu institucija na način da ispada da se u toj zemlji ne poštuju temeljne vrijednosti Unije.

Nedovoljno burno reagiranje Komisije na ono što se događalo u Mađarskoj

Ono što je ključno u ovom trenutku za razumjeti je da na razini EU glavno načelo solidarnosti, rekao je Plenković. Presumira se ako ste ispunili kriterije za članstvo da određenu razinu pravnih standarda, poštivanje temeljnih sloboda i ljudskih prava, te vladavinu prava, kao zemlja, kao sustav, kao institucije poštujete. Mehanizam članka 7. koji bi doveo do suspenzije prava pojedine članice u okviru Vijeća je zadnja moguća opcija koja bi se prema nekoj zemlji primjenjivala. Međutim, načini reagiranja na određene devijacije koje postoje, a koje su korak unazad u stupnju demokratskog razvoja društva, nastoje se adresirati novim mehanizmom vladavine prava. Plenković je mišljenja da je trenutno puno važnije pitanje koja se vrsta političke poruke šalje, prije svega relativno recentnim državama članicama, te da se u situacijama kad se institucije u ovu temu dotiču moraju paziti da se ne potakne dodatna renacionalizacija europske rasprave. Poticanje euroskepticizma ili vraćanja procesa unazad nije dobro za europski projekt. Cijelu ovu priču potrebno je gledati u širem kontekstu ukupne političke rasprave u Europi i pitanja de facto ravnopravnosti recentnih i starih članica EU, rekao je Plenković.

Koliko kredibiliteta ima nečija kritika kada u vlastitim redovima ne reagirate možda malo burnije?

Rasprava je među političkim obiteljima bila prilično umjerena koja nije otišla do mjere da se Poljsku kritizira na način da je sve što nova vlast radi neprihvatljiva. Plenković je dodao da u krajnjoj liniji prosvjedi građana nisu orkestrirani niti od jedne velike utjecajne političke snage u Poljskoj, nego su spontani bunt protiv određenih trendova. Naglasio je kako Poljska ima specifičnu situaciju gdje imamo i povjerenicu Bieńkowsku i predsjednika Europskog vijeća Tuska koji pripadaju političkoj opciji koja je izgubila vlast u proteklih godinu dana, a nalaze se na visokim dužnostima u institucijama EU. U tom smislu njihova politička odgovornost je na testu. Kroz dijalog, kroz preporuke Komisije poljskim vlastima te kroz razjašnjenja doći će do balansa i kontrole između institucija unutar zemlje, a uz pomoć europskih institucija, zaključio je Plenković.