Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 6. 2013.

Sastanak s potpredsjednikom EK Marošem Šefčovičem

Zajedno s članovima saborskog Odbora za europske integracije i Odbora za vanjsku politiku Andrej Plenković razgovarao je s potpredsjednikom Europske komisije Marošem Šefčovičem, zaduženim za međuinstitucionalna pitanja i europsku javnu upravu

sabor51 s

Uza zahvalu potpredsjedniku Europske komisije na potpori koju je pružao Hrvatskoj tijekom njezina pristupanja Europskoj uniji, Plenković se osvrnuo na zapošljavanje hrvatskih državljana u institucijama Unije, posebno na visokim upravljačkim pozicijama. Istaknuo je pritom iskustva nekih država članica iz posljednjeg kruga proširenja. U tom je smislu zamolio potpredsjednika Komisije za objašnjenje indikativnog cilja Komisije koji se odnosi na zapošljavanje hrvatskih građana u petogodišnjemu prijelaznom razdoblju.

S obzirom na velik broj subjekata unutar Europske unijje kojima je cilj utjecati na postupak donošenja odluka, Plenković se također zanimao za aktualne aktivnosti povezane s uspostavom jedinstvene baze podataka o lobistima, predstavnicima akademske zajednice i civilnog društva koji djeluju u Uniji – za Registar interesnih skupina (Transparency Register).