Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 5. 2016.

Europski put jamči stabilnost i prosperitet za jugoistočnu Europu

U intervjuu za talijanski magazin geopolitike i međunarodne ekonomije Nodo di Gordio potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković govorio je o europskom putu jugoistočne Europe, suradnji Italije i Hrvatske u izgradnji stabilnosti i prosperiteta u širem jadranskom bazenu te o situaciji u Ukrajini

Komentirajući situaciju u državama jugoistočne Europe, zastupnik Plenković istaknuo je kako neriješena institucionalna pitanja i teška gospodarska situacija predstavljaju prijetnju stabilnosti koja se najbolje može anulirati nastavkom procesa proširenja i jasnom europskom perspektivom. Dodavši da se različite države kandidati i potencijalni kandidati nalaze na različitim stupnjevima europskog puta, poručio je da je svim zemljama jugoistočne Europe potrebna snažna podrška kako bi prilagodili svoja zakonodavstva i dostigli europske kriterije.

Plenković je kazao kako su vidljive duboke geografske, povijesne i kulturne veze Italije i jugoistočne Europe, ali da još uvijek postoji značajan prostor za unapređenje međusobnih odnosa. Stoga je napomenuo da bi najefikasniji način za njihovo daljnje razvijanje bilo upravo inzistiranje na nastavku politike proširenja koja se pokazala kao najučinkovitiji alat za transformaciju država u okruženju. Osim toga, Plenković je istaknuo da bi Hrvatska i Italija, kao najznačajnije države jadranskog bazena trebale još učinkovitije koristiti instrumente Jadransko-jonske inicijative, Unije za Mediteran, te ostalih regionalnih mehanizama, osobito u području energetike, prometa i turizma.

Kao predsjednik izaslanstva EP-a za odnose s Ukrajinom, Plenković se osvrnuo i na aktualnu situaciju u Ukrajini. Naglasio je kako je za EU prioritet mirna reintegracija okupiranih dijelova regija Donjecka i Luhanska kao i ilegalno anektiranog Krima u ustavnopravni poredak zemlje. Dodao je da su restriktivne mjere prema Rusiji reakcija na teško kršenje temeljnih načela međunarodnog prava te da je Europska unija uvijek težila konstruktivnom odnosu s Rusijom kao svojim najvećim susjedom. "Imajući na umu nove globalne izazove, EU i Rusija moraju zajedno pokušati pronaći rješenja utemeljena na poštivanju međunarodnog prava", zaključio je Plenković.

Intervju u cijelosti (PDF)