Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 5. 2016.

Kroz europski proces treba stvarati preduvjete za unutarnju reformu BiH

Gostujući u emisiji Hrvatska uživo na HTV-u, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković osvrnuo se na sljedeće korake BiH na putu prema Europskoj uniji  i na izgradnju Pelješkog mosta

Uz Plenkovića, u emisiji je sudjelovala veleposlanica Bosne i Hercegovine u ‎Hrvatskoj Renata Paškalj i novinar HRT-a Ivo Kujundžić.

Plenković je istaknuo kako je izgradnja Pelješkog mosta prioritetni projekt povezivanja juga Hrvatske, kako bi Dubrovačko-neretvanska županija bila u ravnopravnom položaju, kao i da taj jadransko-jonski koridor postane pravi dio europskih prometnih mreža. U tom kontekstu, pozvao je na nastavak dijaloga sa susjednom Bosnom i Hercegovinom te najavio da će zastupnici u EP nastaviti podupirati aktivnosti izvršne vlasti prema Europskoj komisiji u pogledu realizacije projekta Pelješkog mosta uz sufinanciranje iz europskih fondova.

Govoreći o napretku BiH na njezinom europskom putu, Plenković je naglasio da se od trenutka članstva Hrvatske u EU potpuno promijenio položaj BiH na dnevnom redu Unije. Podsjetio je kako su hrvatski zastupnici u prosincu prošle godine u Bruxellesu organizirali konferenciju na visokoj razini Europska budućnost BiH – 20 godina nakon Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, kojom je stvoreno ozračje u europskim institucijama kako bi došlo do podnošenja zahtjeva BiH za članstvo u EU 15. veljače o. g.

Napomenuo je da se sada od političkih lidera u BiH očekuje nastavak poduzimanja gospodarskih i socijalnih reformi, kao i uspostava učinkovitog koordinacijskog mehanizma za europske poslove te okončanje pregovora o prilagodbi SSP-a s obzirom na članstvo RH u EU.

To su ključni potezi kako bi na razini Vijeća došlo do donošenja odluke o davanju naloga Komisiji za izradu Mišljenja o podnesenom zahtjevu, što je nužno za stjecanje statusa kandidata, poručio je Plenković.

Ocijenivši da 20 godina nakon Daytona više ne treba izbjegavati temu ustavne reforme BiH, Plenković je kazao da je to interno pitanje BiH, ali je nužno stvoriti novi okvir kako bi BiH postala funkcionalnija država u kojoj se i stvarno poštuje ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i ostalih.