Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Kijev | 15–17. 6. 2016.

S ukrajinskim dužnosnicima o reformama i pridruživanju Uniji

Predsjednik Delegacije Europskog parlamenta za Ukrajinu i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković boravio je u posjetu Kijevu, gdje se sastao s predsjednikom Vrhovne Rade Andrijem Parubijem, ministrom vanjskih poslova Pavlom Klimkinom, ministrom zaštite okoliša Ostapom Semerakom, potpredsjednicom Vrhovne Rade Irinom Gerašenko te brojnim zastupnicima.

Plenković i Klimkin razgovarali su o raspravama u EP-u i Vijeću o ukidanju viznog režima za ukrajinske građane te o kompromisnom rješenju za stupanje na snagu Sporazuma o pridruživanju nakon negativnog referenduma u Nizozemskoj. Plenković je ponovio predanost EU-a provedbi Sporazuma iz Minska i mirovnim naporima na području Donbasa i ilegalno anektiranog Krima.

S predsjednikom ukrajinskog parlamenta Parubijem, Plenković je razgovarao o decentralizaciji, reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, izbornom zakonodavstvu, statusu progananika te situaciji na privremeno okupiranim područjima. Dogovorili su sljedeće korake vezane za proces transformacije Rade, a u kontekstu provedbe programa EP-a za institucionalno jačanje Rade.

Plenković se susreo i s predsjednicima parlamentarnih stranaka u Vrhovnoj Radi (Timošenko, Boyko, Liaško i dr.) i glavnim tajnikom Vrhovne Rade Slišinskim. Istaknuo je potporu EP u jačanju demokratske, transparentne i učinkovite Rade.

Plenković je zajedno s bivšim predsjednikom Europskog parlamenta Patom Coxom supredsjedao konferencijom održanoj u Vrhovnoj Radi na temu suradnje između zakonodavne i izvršne vlasti. Svrha seminara bila je poboljšanje odnosa između vlade i parlamenta s ciljem jačanja zakonodavnog procesa, političkog nadzora izvršne vlasti, otvorenosti i transparentnost rada, usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU te usvajanje etičkog kodeksa.

Plenković je održao govor studentima Kijevske škole za ekonomiju na temu iskustva Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji te aktualnih izazova s kojima se Unija susreće. U organizaciji Wilfried Martens Centra održao je govor na javnoj raspravi na temu trenutnog stanja odnosa EU–Ukrajina zajedno s predsjednicom odbora za usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a, zastupnicom Olenom Sotnyk i direktoricom ukrajinskog Centra za europske politike Liubov Akulenko.

Plenković se susreo i s veleposlanikom EU u Ukrajini Janom Tombinskim i hrvatskim veleposlanikom u Ukrajini Tomislavom Vidoševićem te s predstavnicima krovne nevladine udruge Reanimation Package of Reforms, koja okuplja velik broj nevladinih udruga posvećenih ključnim reformskim procesima na europskom putu Ukrajine.