Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 6. 2016.

Povijesni referendum Ujedinjene Kraljevine o članstvu u EU

U članku za Jutarnji list potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković izrazio je nadu da će se britanski građani opredijeliti za ostanak Ujedinjene Kraljevine u Europskoj uniji

Podsjetivši da je britanski premijer David Cameron najavio da će, ako Konzervativna stranka pobijedi na izborima, do kraja 2017. održati„in-or-out“referendum o članstvuu EU, Plenković smatra da je referendum važan politički test za premijera Camerona i glasovanje o dogovoru postignutom na sastanku Europskog vijeća u veljači ove godine.

Plenković je istaknuo daUK već sada ima više od bilo koje druge države članice temeljnim Ugovorima EU dopuštenih iznimaka od zajedničkih pravila, budući da ima pravo zadržati funtu i ne usvojiti euro kao svoju valutu, kao i ne sudjelovati u Schengenskom području te niz drugih ustupaka.

Kazao je da su pravno obvezujućim dogovorom ususret britanskom referendumu utvrđene prilagodbe europskog prava Ujedinjene Kraljevine u još četiri ključna područja – gospodarskom upravljanju, konkurentnosti, pitanju suvereniteta te socijalnih beneficija u vezi slobodnog kretanja unutar EU.

Pojasnio je i kako bi nakon referenduma kojim bi se UK odlučila za ostanak u EU, Komisija predložila amandmane kojima bi se promijenile sadašnje odredbe europskog prava na način predviđen dogovorom, a koji bi morali biti potvrđeni kvalificiranom većinom Vijeća, ali i većinom u Europskom parlamentu. Plenković je rekao da će pritom mainstream političke opcije, kojoj pripada kao zastupnik HDZ-a i član Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), imati ključnu odgovornost za provedbu izmjena europskog zakonodavstva, kao i opće vraćanje povjerenja u europski projekt. Kao potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a podupirem postignut dogovor, kazao je Plenković.

Napomenuvši da je britanski referendum o članstvu 55. referendum o europskim pitanjima u Europi od 1972, Plenković je rekao da referendumi nose najviši stupanj legitimiteta kod politički važnih odluka, ali postoji opasnost da glasovanje o jednoj europskoj temi postane izjašnjavanje o nekom sasvim drugom pitanju unutarnje politike.

Naglasio je kako nema nikakve dvojbe da bi britanski izlazak ozbiljno oslabio i Ujedinjenu Kraljevinu i Europsku uniju, a gospodarski učinci izlaska iz zajedničkog tržišta bili bi dramatični. Drži da bi izlazak značajno utjecao i na promjenu odnosa ravnoteže između najvećih država članica, kao i omjer snaga unutar Vijeća. Naposljetku, dodao je da bi europska politička i obrambena prisutnost na svjetskoj razini bila neizbježno oslabljena izlaskom jedne od država članica koja diplomatski i vojno najviše pridonosi globalnoj perspektivi EU.

U situaciji rastućih sigurnosnih prijetnji, otvorenog kršenja međunarodnog prava i povećane opasnosti od terorizma, nije vrijeme za razjedinjenost Europe, već upravo suprotno – radi sigurnosti UK i cijele EU, potrebna je daljnja integracija, poručio je Plenković.

Plenković je zaključio da UK kao jedna od globalno najutjecajnijih članica treba pomoći izgradnji konkurentne i gospodarski snažne Unije utemeljene na načelima demokracije i ljudskih prava, a scenarij ostankabit će koristan i za odnos Hrvatske i UK.

Članak u cijjelosti (PDF)