Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 21. 6. 2016.

Ključno je da se HDZ profilira kao stranka desnog centra

Gostujući u Dnevniku Nove TV, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković govorio je o razlozima svoje kandidature za predsjednika HDZ-a te o najvažnijim programskim odrednicama za stranku

Gostujući u Dnevniku Nove TV, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković govorio je o razlozima svoje kandidature za predsjednika HDZ-a te najvažnijim programskim odrednicama za stranku

Plenković je istaknuo kako je odluku o kandidaturi za predsjednika HDZ-a donio s obzirom na situaciju u kojoj se stranka našla, nakon što je izglasano nepovjerenje Vladi koju je HDZ formirao te povodom odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora i neuspjelog preslagivanja vlasti, a što je dovelo i do ostavke predsjednika stranke Tomislava Karamarka.

Ponovio je kako je za vrijeme unutarstranačkih izbora prije nekoliko mjeseci vrlo jasno i decidirano rekao da je najvažniji interes stabilnost Vlade i HDZ-a. Dodao je da je u svom govoru na Općem saboru stranke poručio da je glasovanje o nepovjerenju prvom potpredsjedniku Vlade i predsjedniku HDZ-a loš signal i za Vladu i za stranku. Ujedno je tada naglasio da je za HDZ ključno da u identitetskom smislu pripada desnom centru te narodnjačkom i demokršćanskom dijelu Europske pučke stranke.

Upozorivši da se u Hrvatskoj kao i u drugim zemljama Europe stvara alternativa na desnom centru, Plenković drži da HDZ treba napraviti temeljitu introspekciju i daljnje profiliranje stranke, koja će svojim identitetom i vjerodostojnošću biti privlačna i desno od nje i na političkom centru. Kazao je da je HDZ u programskom smislu državotvorna, okupljajuća i pomirbena stranka, utemeljena na vrijednostima kršćansko-socijalnog nauka te se oslanja na hrvatskog radnika, seljaka i ribara, kao i hrvatskog intelektualca i građanina.

Plenković se založio da se izbori za predsjednika HDZ-a održe po načelu jedan član, jedan glas jer novi predsjednik HDZ-a mora imati puni stranački legitimitet kako bi mogao snažno ući u političku utakmicu na parlamentarnim izborima.

Govoreći o eventualnom sučeljavanje s političkim oponentima uoči parlamentarnih izbora, Plenković je rekao da sasvim normalnim smatra da hrvatski birači imaju prigodu u raspravama ocijeniti programe i stajališta čelnika političkih stranaka. Pritom je podsjetio kako je i u vrijeme kampanje na europskim izborima 2014. godine kao nositelj pobjedničke liste HDZ-ove koalicije išao na sučeljavanja s Nevenom Mimicom, koji je tada predvodio listu SDP-a i partnera.

Teme