Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 6. 2016.

Iz unutarstranačkog procesa HDZ mora izaći osnažen i spreman za izbore

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković gostovao je u RTL-u Danas nakon odluke Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a o raspisivanju izbora za predsjednika stranke po načelu »1 član, 1 glas«

Plenković je pozdravio odluku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a kojom će se predstojeći izbori za predsjednika HDZ-a održati prema načelu jedan član, jedan glas, što je osobito važno radi davanja snažnog legitimiteta budućem predsjedniku stranke pred parlamentarne izbore.

U okolnostima kada se zbog odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora te pogrešnih procjena vodstva stranke oko preslagivanja vlasti HDZ našao u situaciji da se mora pripremati za parlamentarne izbore, Plenković je izrazio da je spreman kao zastupnik u Europskom parlamentu, ali i nositelj HDZ-ove liste za europske izbore prije dvije godine, staviti na raspolaganje svoje znanje, ideje i iskustvo za dobrobit stranke i boljitak građana.

Iz unutarstranačkog procesa HDZ mora izaći osnažen i spreman za parlamentarne izbore, poručio je Plenković.

Plenković je istaknuo kako HDZ pripada desnom centru te se ne namjerava osvrtati na spinove onih koji su htjeli da HDZ bude nešto drugo od vlastitog europskog identiteta koji ima kao član obitelji Europske pučke stranke.

Napomenuo je da HDZ kao narodnjačka i državotvorna stranka koja baštini demokršćanske vrijednosti treba koncipirati svoj program prema prioritetnim potrebama građana te im ponuditi političku stabilnost, pravnu sigurnost i gospodarski rast i razvoj.

Plenković je naglasio da HDZ mora biti stranka koja će privlačiti i druge manje partnere te graditi svoje koalicije na konvergenciji programskih ciljeva i svjetonazorskoj orijentaciji. Dodao je da će pritom granica biti prema centru, a spreman je okupiti i one koji su desno od HDZ-a. Čovjek sam dijaloga i okupljanja te sam otvoren za suradnju, zaključio je Plenković.

Teme