Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 24. 6. 2016.

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije: uzroci i posljedice

Plenković: Cameron se kockao i raspravu među konzervativcima pretvorio u europsku krizu s globalnim posljedicama

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković gostovao je u posebnoj emisiji HTV-a o posljedicama izlaska Velike Britanije iz EU-a, zajedno s kolegom zastupnikom u EP-u Toninom Piculom te Mladenom Vedrišom i Danielom Bučanom.

Govoreći o negativnom ishodu referenduma, Plenković je istaknuo da je to tužna priča britanskog premijera Davida Camerona, koji je unutarnju raspravu u Konzervativnoj stranci podignuo na razinu globalne krize. Dodao je kako je Cameron obećao referendum prije izbora 2013. da bi riješio britansko-britansku debatu koja je poslije postala europska debata i otvorila politički prostor Nigelu Farageu i drugim antieuropskim aktivistima da iskoriste to kompleksno pitanje za širenje pogrešnih informacija i insinuacija o Europskoj uniji.

Rezultat referenduma loš je za premijera Camerona, koji odlazi u političku prošlost, loš je za britanske građane i europski projekt, ali i za globalna financijska tržišta, rekao je Plenković. Navodeći kako je britanski referendum u Europskoj uniji ukupno 55. na europsku temu, naglasio je da je sada ključna odgovornost na mainstream strankama u Uniji da vrate povjerenje građana u europski projekt.

S obzirom na to da je u posljednjem desetljeću renacionalizacija europskih politika svojevrstan trend u Europskoj unijii, Plenković smatra važnim to što na nacionalnoj razini postoje lideri koji vjeruju u europski projekt i žele ga dalje graditi. Podsjetio je ujedno na to da je 27 čelnika država članica dogovorom iz veljače već učinilo brojne ustupke Ujedinjenoj Kraljevini, posebno glede migracija, ekonomskog upravljanja, suvereniteta i drugih pitanja.

Britanski izlazak krupna je pogreška koja će najskuplje stajati britanske građane, ali neće imati velike posljedice za ekonomske odnose Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine, zaključio je Plenković.