Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 24. 6. 2016.

Moramo vratiti vjerodostojnost HDZ-a i osnažiti vodstvo stranke

U intervjuu za Jutarnji list potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković naglasio je da se odlučio kandidirati za predsjednika HDZ-a kako bi stranci vratio političku vjerodostojnost i pomogao joj da ostvari pobjedu na parlamentarnim izborima

U razgovoru s novinarom Jutarnjeg lista Augustinom Palokajem zastupnik Plenković istaknuo je da se kandidira za predsjednika HDZ-a jer želi da stranka pobjedi na parlamentarnim izborima u rujnu, a pritom HDZ mora vratiti političku vjerodostojnost i osnažiti vodstvo stranke. Namjera mu je zajedno s kolegama pronaći učinkovit izlazak iz krizne situacije u kojoj se HDZ našao zbog niza pogrešnih odluka posljednjih mjeseci. Dodao je da HDZ mora biračima ponuditi političku stabilnost, pravnu sigurnost te gospodarski rast i razvoj.

Plenković je podsjetio na to da je uoči prošlih unutarstranačkih izbora sredinom ožujka jasno rekao da su stabilnost stranke i Vlade važniji od bilo čijih osobnih ambicija.  Pojasnio je kako su se okolnosti vrlo brzo promijenile i dovele do apsurdne situacije da stranka glasuje protiv povjerenja vlastitoj Vladi u Hrvatskom saboru, navodno zbog dogovorenog preslagivanja većine. 

Izrazivši suglasnost s odlukom stranačkih tijela o izboru novog predsjednika HDZ-a  po načelu »jedan član, jedan glas«, Plenković drži da budući predsjednik stranke treba imati najširi unutarstranački legitimitet koji mu osigurava i jača autoritet prema van, a osobito kao ključnoj osobi stranke u izbornoj kampanji. Ponovio je stav da predsjednik stranke treba biti i kandidat za predsjednika Vlade.

Plenković smatra da HDZ kao stožerna hrvatska državotvorna i narodnjačka stranka koja baštini demokršćansku tradiciju i univerzalna humanistička načela treba biti lišena krajnosti i populizma te se svojom retorikom i izbornim programom otvarati najširem krugu birača. Mišljenja je da HDZ treba – ne prihvaćajući relativiziranja zločina nedemokratskog ustaškog i komunističkog režima – čvrsto ostati pri politici pomirbe svog prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koja ostvarivanja zajedničkih društvenih ciljeva stavlja ispred političkih i ideoloških razlika.

Naglasio je kako će njegova misija biti obnova HDZ-a kao mainstreama, koja ga u budućim izbornim ciklusima pozicionira kao dominantnu i kredibilnu stranku koja na svojem dijelu političke scene desnog centra ostvaruje izvrsne rezultate, a s partnerima postiže sinergiju. Ujedno je rekao da je otvoren za razgovore s MOST-om.

Govoreći o kampanji za parlamentarne izbore, Plenković je kazao da okosnica mora biti predstavljanje gospodarskog programa za rast i razvoj Hrvatske, u skladu sa smjernicama kolega iz IFO instituta i Nacionalnog plana reformi. Dodao je da će se program temeljiti na snažnijoj podršci malom i srednjem poduzetništvu stvaranjem boljih poslovnih uvjeta i olakšavanjem pristupa financiranju, a prioritet moraju biti mjere za zapošljavanje mladih, kao i programi za naše poljoprivrednike, ribare i obrtnike koji trebaju biti pokretači domaće proizvodnje. 

Plenković je izrazio spremnost za sučeljavanje sa predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem pred parlamentarne izbore, podsjetivši kako je uoči izbora za Europski parlament 2014. godine kao nositelj liste HDZ-ove koalicije, koja je tada bila uvjerljiv pobjednik (41,5% i šest mandata od 11), išao na sučeljavanja s tadašnjim čelnikom liste SDP-a i njegovih partnera Nevenom Mimicom.

Plenković je poručio da ga rad u Europskom parlamentu nije udaljio od stranačkih događanja u Hrvatskoj. Istaknuo je pritom svoju suradnju sa stranačkim i lokalnim dužnosnicima u brojnim inicijativama i projektima, potporu stranačkim kolegama pri izborima u njihovim lokalnim jedinicama, kao i uključenost u rad svoje matične Područne organizacije HDZ-a Črnomerec i Gradskog odbora HDZ-a Zagreba, a napose sudjelovanje u dvama ciklusima europskih izbora, na kojima su mu birači dali najveći broj preferencijalnih glasova od svih HDZ-ovih kandidata.

Intervju u cijelosti

Teme