Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 29. 6. 2016.

HDZ ima novu energiju i snagu za pobjedu na parlamentarnim izborima

Prigodom druženja sa mnogobrojnim stranačkim kolegama u Splitu potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković predstavio je svoje viđenje povrata političke vjerodostojnosti HDZ-a i pripremiti stranku za predstojeće parlamentarne izbore

Izrazivši veliko poštovanje prema žrtvi hrvatskih branitelja i ulozi prvog hrvatskog predsjednika Hrvatske i HDZ-a dr. Franje Tuđmana, Plenković je na susretu sa stranačkim kolegama u Splitu istaknuo kako HDZ sada ima najveću političku odgovornost za život svih hrvatskih građana.

Prioritet nam je da sada vrlo brzo konsolidiramo straku i vratimo političku vjerodostojnost i povjerenje naših birača, poručio je Plenković.

Kao potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Plenković je naglasio da buduće vodstvo HDZ-a treba razumijeti u kojem se kontekstu Hrvatska trenutno nalazi na vanjskopolitičkom i unutarnjem planu. Prvi je aspekt globalna kriza nakon negativnog ishoda britanskog referenduma o članstvu u Uniji, za koji Plenković smatra da je primjer nepotrebnog i hazarderskog poteza premijera Davida Camerona. Kao drugi izazov Plenković je izdvojio posljedice izbjegličko-migracijske krize, istaknuvši da je Hrvatska turistička i otvorena zemlja, ali i članica EU-a i NATO-a od koje se očekuje da pridonese rješavanju krize. Dodao je kako je treći izazov pitanje šire stabilnosti u istočnom susjedstvu EU-a, čime se aktivno bavi kao šef delegacije EP-a za odnose s Ukrajinom.

Plenković je kazao da sa svojim iskustvom pravnika, političara i diplomata želi ponuditi znanje i rad kako bi zajedno sa stranačkim kolegama jasno definirao HDZ kao stožernu stranku desnog centra koja nedvojbeno u identitetskom smislu poštuje vrijednosti narodnjaštva, demokršćanstva i univerzalna humanistička načela, kao i ravnopravnosti žena i muškaraca te prava manjina. Dodao je da HDZ mora dati odgovore na ključna pitanja hrvatskog društva koja se tiču gospodarstva, zapošljavanja i perspektiva za mlade.

HDZ treba pokazati da ima novu energiju, snagu, optimizam i spremnost za pobjedu na parlamentarnim izborima, poručio je Plenković.

Napomenuo je da HDZ mora vrlo jasno osuditi sve totalitarne režime na ovim prostorima i odati počast svim žrtvama. Plenković je zaključio da HDZ kao središnja snaga treba okupljati političke partnere na svjetonazorskoj osnovi, a s kojima može pronaći zajednički stav o programskim načelima.

Prije susreta sa stranačkim kolegama Plenković je održao sastanak s predsjednikom županijskog odbora HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije Antom Sanaderom, predsjednikom ŽO HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Brankom Bačićem, predsjednikom ŽO HDZ-a Šibensko-kninske županije Nediljkom Dujićem te predsjednikom ŽO HDZ-a Zadarske županije Božidarom Kalmetom, koji su mu iskazali potporu za nadolazeće izbore za predsjednika HDZ-a. Okupljenima se obratio i voditelj izbornog stožera Andreja Plenkovića na izborima za predsjednika HDZ-a, general Damir Krstičević.

Teme