Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 29. 6. 2016.

Vidim HDZ kao stožernu, državotvornu i okupljajuću stranku

Gostujući u Dnevniku N1 televizije, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković govorio je o ključnim programskim naglascima u kontekstu svoje kandidature za predsjednika HDZ-a

Rekao je kako će glavni naglasak programa biti na tome da Hrvatska postane politički stabilna zemlja s osnaženom pravnom sigurnošću, zemlja u kojoj će se stvarati preduvjeti za gospodarski rast i razvoj. Dodao je da će se zalagati za daljnju demokratizaciju HDZ-a i veću uključenost članova, kao i za izradu novog statuta stranke i aktivan doprinos svih stranačkih zajednica u izradi javnih politika.

Izrazio je želju da HDZ bude u identitetskom smislu precizno definirana stranka, utemeljena na narodnjaštvu, demokršćanskoj baštini i univerzalnim humanističkim načelima. Kazao je kako HDZ smatra strankom matice koja ne može biti stranka krajnosti. HDZ vidim kao stožernu, okupljajuću, pomirbenu i državotvornu stranku, kako je to htio i njezin prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, naglasio je Plenković.

Govoreći o suradnji s koalicijskim partnerima, Plenković je utvrdio kako je u razdoblju dok traje izborna kampanja u HDZ-u otvoren za dijalog s postojećim partnerima, kao i onima koji trenutno nisu u okviru Domoljubne koalicije. Napomenuo je da će HDZ buduće koalicije graditi na svjetonazorskoj osnovi te podudarnosti političkih i gospodarskih programa.

Komentirajući posljednje istraživanje javnog mijenja, ocijenio je kako su ona odraz stajališta građana o neuspjelom preslagivanju većine u Hrvatskom saboru i izglasavanju nepovjerenja vladi. Istaknuo je da želi u HDZ unijeti svježinu, optimizam i okrenuti stranku prema budućnosti, kao i dovršiti izradu gospodarskog programa kako bi stranka bila pripremljena za parlamentarne izbore.

Intervju u cijelosti

Teme