Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 1. 7. 2016.

HDZ će uz potporu EPP-a ponovno biti najsnažnija stranka u Hrvatskoj

Na konferenciji posvećenoj izazovima na Sredozemlju i unutar Europske unije u kojoj sudjeluje oko dvije stotine članova Europske pučke stranke Andrej Plenković zauzeo se za revitalizaciju HDZ-a kao najsnažnije političke stranke u Hrvatskoj koja dijeli vrijednosti i politike EU-a

Na konferenciji EPP-a u Splitu govorili su također premijer Tihomir Orešković, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber, predsjednica EPP/HDZ delegacije u EP-u Dubravka Šuica, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić i predsjednik EIN-a Paulo Rangel

Zahvalivši se kolegama iz Europske pučke stranke na potpori HDZ-u u ostvarivanju prekretničkih pobjeda na europskim izborima 2013. i 2014. godine, Plenković je podsjetio na to da je upravo HDZ vodio proces europske integracije Hrvatske i zaključio pregovore o članstvu 2011. Dodao je da ta činjenica obvezuje HDZ, ali i jasno govori o čvrstoj ukorijenjenosti HDZ-a u europskoj političkoj obitelji i o potrebi poštivanja zajedničkih vrijednosti slobode, demokracije, narodnjaštva i demokršćanskih načela.

Plenković je naglasio da je izrazio ambiciju da preuzme vodstvo HDZ-a s jasnom misijom da zajedno s kolegama iz EPP-a nastavi voditi bitku za obnovu povjerenja u politički mainstream. Moramo vratiti povjerenje birača, a u tome ćemo uspjeti ako pokažemo vjerodostojnost i učinkovitost u provođenju prioritetnih politika u gospodarstvu i socijalnim pitanjima te u suočavanju s izazovima na globalnoj razini, kazao je Plenković.

Govoreći o geopolitičkim izazovima na Sredozemlju, ocijenio je da je izbjegličko-migracijska kriza bila velika kušnja za Hrvatsku s obzirom na to da se ona nalazi na istočno-mediteranskoj i balkanskoj ruti, te je osjetila posljedice vatrenog obruča oko Europe. Mediteran i Istočno partnerstvo jedinstven su dio europske politike susjedstva, kojom EU želi pomoći susjednim zemljama pri uspostavi političke stabilnosti kako bi one mogle pridonijeti našoj sigurnosti, rekao je Plenković.

Napomenuo je da će se zajedno s drugim hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu i dalje angažirati oko europske politike proširenja i podupirati zemlje jugoistoka Europe na europskom putu, osobito Bosnu i Hercegovinu.

Očekujem vašu prijateljsku, ali i stručnu pomoć HDZ-u da u sljedeća dva mjeseca iziđe iz svojevrsne krize kao najsnažnija politička stranka u Hrvatskoj, čvrsto povezana sa svojom političkom obitelji, poručio je Plenković kolegama iz EPP-a.

Teme