Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 2. 7. 2016.

Veliki intervju za Večernji list

Za Večernji list potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a i kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković govori o svojim političkim prioritetima: vraćanju političke vjerodostojnosti HDZ-a i pozicioniranju stranke na europskom desnom centru, o suradnji s koalicijskim partnerima te o usredotočenju stranke na ključnia gospodarska pitanja

U razgovoru s novinarkom Večernjeg lista Ivom Puljić-Šego zastupnik Plenković istaknuo je kako se temelj njegovih političkih prioriteta nalazi u državničkoj politici okupljanja prvog predsjednika Hrvatske i HDZ-a dr. Franje Tuđmana političkoj platformi europskog desnog centra i vrijednostima socijalno-tržišnog gospodarstva. Poručio je da kao HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu s izravnim mandatom svih hrvatskih birača želi pomoći HDZ-u da se transformira i izvuče iz nezahvalne političke situacije u koju je stranka dospjela zbog loših odluka vodstva.

Izrazivši zadovoljstvo potporom kolegica Dubravke Šuice i Ivane Maletić te kolege Davora Stiera, Plenković je podsjetio na to da je njihovo pismo saborskim zastupnicima HDZ-a bilo zajedničko i dobronamjerno, a pokazalo se da su u potpunosti bili u pravu i štitili interese stranke i stabilnost Vlade u kojoj je HDZ imao vodeću ulogu.

Govoreći o potpori stranačke baze, Plenković je ocijenio da je svoj izborni legitimitet i podršku stranačkih kolega i građana ostvario na izborima za Hrvatski sabor i dvaput na izborima za Europski parlament, na kojima je među HDZ-ovim kandidatima dobio najveći broj preferencijalnih glasova. Kazao je da bi volio da se još netko u HDZ-u odluči kandidirati, jer to biosnažilo unutastranačku demokraciju. Bitno je da HDZ iz ovog unutarstranačkog procesa iziđe jedinstven i osnažen, spreman za nove izbore, rekao je Plenković.

Plenković drži da će njegov glavni zadatak biti ponovno učvrstiti HDZ kao politički mainstream koji u prvom redu kreira politike usmjerene na bolji gospodarski i socijalni standard građana. Moj je prioritetni cilj vratiti HDZ-u političku vjerodostojnost i povjerenje građana na parlamentarnim izborima, kazao je.

Izrazio je spremnost za sučeljavanje s predsjednikom SDP-Zoranom Milanovićem, jer se kao nositelj HDZ-ove koalicijske liste za europske izbore 2014. nekoliko puta sučelio s nositeljem liste SDP-a i partnera Nevenom Mimicom, a na tim je izborima HDZ ostvario uvjerljivu pobjedu.

Govoreći o glavnom smjeru svog programa, Plenković je utvrdio da je trenutno najvažniji cilj osigurati veći standard hrvatskim građanima, što će biti moguće samo uza znatno povećanje zaposlenosti, osiguranje odgovornih i stabilnih javnih financija te stvaranje uvjeta za potpuno korištenje poduzetničkog potencijala.

Napomenuo je da će kao predsjednik HDZ-a biti otvoren za suradnju sa svim strankama koje dijele svjetonazorski profil i programsku platformu HDZ-a. Vjeruje  da će okupiti partnere bliže političkom centru, ali i one desno od HDZ-a. U tom smislu smatra da je koalicija HDZ-a i HSS-a iznimno važna za strateško političko djelovanje te očekuje razboritu odluku novog vodstva HSS-a. U postizbornoj fazi spreman je i otvoren za razgovore s kolegama iz MOST-a.

Intervju u cijelosti (PDF)

Teme