Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Virovitica, Osijek, Vukovar i Slavonski Brod | 12. 7. 2016.

Razvoj poljoprivrede i ostanak mladih bit će prioritet HDZ-ova programa

Andrej Plenković predstavio je svoj izborni program stranačkim kolegama iz organizacija HDZ-a Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije

Prilikom boravka u Virovitici Andrej Plenković susreo se s ministrom regionalnog razvoja i EU-fondova Tomislavom Tolušićem, predsjednikom županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije Josipom Đakićem, županicom Sanjom Bošnjak i brojnim stranačkim kolegama.

U Osijeku Plenković se sastao s predsjednikom županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem te nizom dužnosnika i članova HDZ-a iz županijske organizacije. Ujedno je zajedno s ministrom Tolušićem sudjelovao na potpisivanju ugovora sa Sveučilištem u Osijeku o izgradnji studentskog paviljona, sufinanciranog iz europskih fondova.

U Vukovaru Plenković je održao kvalitetnu raspravu sa stranačkim kolegama iz županijske organizacije HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, među njima i s predsjednikom županijskog odbora Draženom Milinkovićem, županom Božom Galićem, gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom i drugima. 

U Slavonskom Brodu Plenkovića je dočekao član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik županijskog odbora HDZ-a Brodsko-posavske županije Pero Čosić, župan Danijel Marušić te niz stranačkih kolega koji su sudjelovali u predstavljanju njegovog izbornog programa »HDZ – središnja snaga razvoja Hrvatske«.

U svojim izlaganjima Plenković je istaknuo da je HDZ državotvorna i stožerna hrvatska stranka koja svoju politiku gradi na demokršćanskim, narodnjačkim i univerzalnim humanističkim načelima. Pritom je podsjetio na značajnu ulogu HDZ-a u uspostavi demokratskog poretka i neovisnosti Hrvatske, njezinu međunarodnom priznanju i pobjedi u Domovinskom ratu te u pridruživanju Europskoj uniji i NATO-u.

Moja je politička zadaća da HDZ bude središnja politička stranka Hrvatske koja će voditi vjerodostojnu državnu politiku u nacionalnom interesu i prvenstveno usmjerenu na bolji životni standard naših građana, rekao je Plenković.

Plenković se zauzeo za to da se nakon parlamentarnih izbora izradi nov stranački statut koji će demokratizirati procese unutar HDZ-a i omogućiti  da se što više članova stranke uključi u kreiranje stranačkih politika. Dodao je da provedbu načela »jedan član – jedan glas« treba proširiti i na izbore drugih stranačkih dužnosnika te razmotriti mogućnosti uvođenja instituta unutarstranačkog referenduma i elektroničkog glasovanja.

Napomenuo je da će HDZ-ov program za parlamentarne izbore u prvom redu sadržavati plan provedbe cjelovitih strukturnih reformi na brojnim područjima kako bi se stvorila bolja poslovna klima i nova radna mjesta.

Poručio je da će za HDZ prioritet biti razvoj domaće poljoprivrede i iskorištavanje zemljišnih potencijala, što je ključno za oporavak hrvatskog sela i ravnomjeran razvoj Hrvatske.

Plenković je naglasio da će HDZ posebnu brigu voditi o kapitalnom problemm iseljavanja mladih koji je posebno izrazit u Slavoniji. Dodao je da mobilnost mladih u odnosu na države Europske unije treba biti dvosmjeran proces te će HDZ raditi na tome da mladima osigura bolje uvjete za zapošljavanje i obrazovni sustav primjereniji potrebama modernog tržišta rada.

Teme