Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Dubrovnik | 16. 7. 2016.

Prioritet nam je poticajan okvir za poduzetništvo i zapošljavanje

U intervjuu za Dubrovački vjesnik kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković govori o zalaganju HDZ-ovih zastupnika u EP-u za projekte u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, identitetu HDZ-a i ključnim naglascima izbornog programa

U razgovoru s novinarom Dubrovačkog vjesnika Jadranom Kaporom Plenković je istaknuo da je zajedno s kolegama zastupnicima HDZ-a u Europskom parlamentu te županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem intenzivno radio na brojnim projektima i inicijativama koje se tiču krajnjeg juga Hrvatske. Pritom je dodao da je apsolutni prioritet projekt izgradnje Pelješkog mosta, koji ima stratešku važnost za Dubrovnik, Hrvatsku, ali i prometni razvoj jadransko-jonskog prometnog pravca.

Napomenuo je da su njegove kolege iz dubrovačkog HDZ-a i HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije predvođene Matom Frankovićem i Brankom Bačićem dobar i angažiran tim koji ima mnogo potencijala da preuzme upravljanje Dubrovnikom na lokalnim izborima u svibnju 2017.

Plenković se zauzeo za promjene Statuta HDZ-a nakon parlamentarnih izbora. One uključuju proširenje načela »jedan član – jedan glas« na sve razine stranke te mogućnost unutarstranačkog referenduma o određenim pitanjima. Najavio je da će njegovo političko djelovanje i identitet HDZ-a biti utemeljeni na negaciji radikalizma. Uvjeren je da i njegovi stranački kolege dijele zajedničke vrijednosti HDZ-a kao stranke matice koja je čvrsto pozicionirana na europskom desnom centru i ne treba zastupati nikakve krajnosti.

Cilj mi je da HDZ bude središnja politička snaga koja će garantirati politički stabilno ozračje u Hrvatskoj te pravnu sigurnost, što su glavne pretpostavke za ostvarivanje gospodarskog rasta i očuvanje društvene solidarnosti, rekao je Plenković. Smatra da su hrvatski građani u četiri godine mogli sami procijeniti učinkovitost vlasti Zorana Milanovića i SDP-ove koalicije te vjeruje da će svojim angažmanom na političkoj sceni pomoći HDZ-u da vrati povjerenje hrvatskih birača.

Poručio je da će HDZ ponuditi sveobuhvatan izborni program s ključnim reformskim mjerama, program koji će u prvom redu biti usmjeren na stvaranje stabilnog i poticajnog okvira za poduzetnišvo i zapošljavanje, ali i puno korištenje poljoprivrednih, ribarkih i turističkih potencijala.

Intervju u cijelosti

Teme