Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 17. 7. 2016.

Andrej Plenković novi je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice

Plenković je izabran za predsjednika HDZ-a uz potporu 98.335 glasova članova stranke. Nakon proglašenja izbornih rezultata Plenković se obratio stranačkim kolegama i javnosti.

Zahvalivši se svim stranačkim kolegama i suradnicima na podršci i povjerenju koje su mu iskazali izborom za predsjednika HDZ-a, Plenković je rekao da je svjestan razine odgovornosti i izazova koje preuzima. Podsjetio je na to da je na temelju vizije prvog predsjednika Republike Hrvatske i HDZ-a, dr. Franje Tuđmana, HDZ predvodio uvođenje demokratskog poretka, stjecanje neovisnosti i međunarodnog priznanja Hrvatske te pobjedu u obrambenom Domovinskom ratu zahvaljujući žrtvi hrvatskih branitelja. Dodao je da je Hrvatska pod vodstvom HDZ-a provela reforme te pristupila NATO-u i Europskoj uniji.

Istaknuo je da u drugom desetljeću 21. stoljeća HDZ i Hrvatska trebaju novu viziju i pristup kako bi odgovorili na gospodarske, društvene i sigurnosne izazove suvremenog društva. Plenković je rekao da će HDZ donijeti važne odluke usmjerene na konsolidaciju i revitalizaciju stranke, a također predstaviti svoj programa za predstojeće parlamentarne izbore i za lokalne izbore u svibnju 2017.

Nakon obilaska svih hrvatskih županija izrazio je uvjerenje da su otvoren i konstruktivan dijalog, unutarstranačka demokracija te veće uključivanje članova stranke, stranačkih sektorskih odbora, zajednica i lokalnih organizacija nužni za stvaranje uspješnih HDZ-ovih politika. Moja prioritetna politička misija bit će vraćanje povjerenja birača u vjerodostojnost i dosljednost Hrvatske demokratske zajednice, poručio je Plenković.

Osvrćući se na niz aktualnih socijalnih problema u Hrvatskoj, Plenković je naglasio da ostvarivanje zajedničkih nacionalnih i društvenih ciljeva mora imati prednost pred političkim i ideološkim razlikama. Dodao je da će od hrvatskog naroda zatražiti mandat da promijeni dotrajalu politiku trgovine, netransparentnog financiranja i selektivnog pravosuđa. HDZ će preuzeti inicijativu u borbi za uređenu i uspješnu hrvatsku državu i gradit će novi politički model u kojemu će uspjeh ovisiti o radu i sposobnosti, rekao je Plenković.

Poručio je da je glavni cilj njegova političkog djelovanja pokretanje hrvatskog gospodarstva, te će se HDZ u tom smislu zalagati za za nacionalnu ekonomsku politiku koja će poštovati poduzetništvo, lojalnu konkurenciju i tržišno natjecanje. Želim da HDZ u hrvatskom društvu generira političku stabilnost, pravnu sigurnost, stvori uvjete za gospodarski rast te razvija društvenu solidarnost, zaključio je Plenković.

Teme