Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 22. 7. 2016.

Srbija u procesu pregovora mora ispuniti kriterije

U izjavi za medije, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković naglasio je kako je HDZ-ova Vlada u kontekstu procesa pristupanja Srbije u EU učinila najviše  u zaštiti pravne sigurnosti hrvatskih branitelja i nacionalnih interesa RH.

Govoreći o otvaranju poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) u kontekstu pristupnog procesa Srbije, Plenković je kazao da će HDZ kao najveća i stožerna hrvatska stranka voditi interesa o zaštiti prava hrvatskih branitelja i nacionalnih interesa.

Istaknuo je kako je na inzistiranje hrvatske Vlade i diplomacije u poglavlje 23 uvršten niz otvorenih pitanja u odnosima sa Srbijom poput zaštite hrvatske manjine i njihove zastupljenosti u Narodnoj Skupštini, pronalaska nestalih osoba, mogućnosti naknade za žrtve rata, opće suradnje Srbije s Haaškim sudom, kao i najvažnijeg pitanja o izbjegavanju sukoba nadležnosti s obzirom na Zakon koji je donijela Srbija.

Plenković je kazao da je Srbija spornim Zakonom stvorila svojevrsnu hibridnu-regionalnu jurisdikciju, kojom je proširila svoju nadležnost na sve države bivše SFRJ. Dodao je da su sve članice EU prihvatile takvo stajalište te Srbija u procesu pregovora mora ispuniti kriterije.

Podsjetio je da je zajedno s kolegama u Europskom parlamentu u okviru Rezolucija o Srbiji za 2014. i 2015. emancipirao pitanje spornog Zakona s aspekta interesa Hrvatske. ''Dok smo tada kao HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu prednjačili u tim aktivnosti, tadašnja SDP-ova vlada nije uopće pomogla u lobističkim aktivnostima'', rekao je Plenković.

''Bitno je da hrvatska javnost, a osobito braniteljske udruge, shvate da je upravo ova Vlada učinila maksimum u zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa i sigurnosti prava branitelja'', zaključio je Plenković.

Teme