Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 7. 2016.

Stav je HDZ-a da na parlamentarne izbore ide samostalno

Andrej Plenković gostovao je u Dnevniku HTV-a nakon odluke tijela HDZ-a da na nacionalnoj razini HDZ samostalno izađe na parlamentarne izbore

Plenković je istaknuo da je tijekom kampanje za predsjednika HDZ-a obišao sve županijske stranačke organizacije i stekao dojam da je velik broj članova za samostalan izlazak HDZ-a na izbore na nacionalnoj razini. Dodao je da će HDZ i dalje biti otvoren za suradnju s pojedinim strankama u onim izbornim jedinicama gdje zajedničkim nastupom mogu postići sinergijski učinak i odličan rezultat. Naglasio je da će HDZ razgovarati sa strankama s kojima dijeli programska i svjetonazorska načela, što podrazumijeva suradnju s nekim dosadašnjim političkim partnerima, ali i s drugim strankama.  

Pojašnjavajući da je HSP AS jedina stranka koja je inzistirala na koaliciji na nacionalnoj razni, Plenković je rekao da HDZ kao stožerna hrvatska stranke, svjetonazorski duboko ukorijenjenja u desnom centru, neće trpjeti ničije ucjene.

Govoreći o sastavu izbornih lista, Plenković je rekao da će HDZ na svojim listama ponuditi najkvalitetnije, dokazane političare koji svojim radom mogu vratiti političku vjerodostojnost HDZ-a. Napomenuo je da će se izborni program HDZ-a temeljiti na četirima ključnim područjima: političkoj stabilnosti, vladavini prava, stvaranju pretpostavki za gospodarski rast i provedbi kršćanskog načela solidarnosti.

Poručio je da će HDZ inzistirati na pojednostavljenju i rasterećenju poreznog sustava te nastavku obrazovne reforme i uvođenju dualnog obrazovanja.

Teme