Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Našice, Valpovo, Beli Manastir i Antunovac | 2. 9. 2016.

Ovaj HDZ jamči stabilnu vladu i jasnu parlamentarnu većinu

U Osječko-baranjskoj županiji Andrej Plenković susreo se i razgovarao s s brojnim građanima o HDZ-ovom projektu Slavonija koji će potaknuti razvoj domaće poljoprivrede

Prilikom obilaska Našica, Valpova, Belog Manastira i Antunovca, predsjednik Plenković je  zajedno s nositeljem liste HDZ-a za IV. izbornu jedinice Miroslavom Tuđmanom, predsjednikom HDZ-a Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem te nizom kolega razgovarao s brojnim građanima o ključnim odrednicama HDZ-ovog programa i projektu Slavonija čiji je cilj oporavak hrvatskog sela i ostanak mladih u Slavoniji i Baranji.

U Antunovcu je Plenković sudjelovao na humanitarnoj utakmici „Dani dobrote, prijateljstva i pjesme“ za rehabilitacijsko-edukacijsko-senzorski park za djecu s invaliditetom između veterana NK „Viteza“ i zvijezda Vatrenih.

U izjavi za medije, Plenković je istaknuo kako je strateški važno za Hrvatsku zaštititi interese u INA-i kao nacionalnoj naftnoj kompaniji.

"HDZ će pod mojim vodstvom štititi interese u INA-i, ispuniti obveze iz međudioničarskog ugovora te inzistirati na modernizaciji rafinerija u Sisku i Rijeci", kazao je Plenković.

Dodao je kako je želi pokazati da je INA naša glavna energetska kompanija koja ima snažnu i stabilnu ulogu u gospodarstvu, u kojoj neće biti gubitaka radnih mjesta, nego koja će generirati nova radna mjesta u Hrvatskoj.

Odgovarajući na novinarski upit o zahtjevima MOST-a za postizbornu suradnju, Plenković je poručio kako ne želi nikakve nove eksperimente za hrvatske građane jer smatra kako svi žele stabilnu izvršnu vlast i jasnu parlamentarnu većinu. Poručio je kako ne treba rasipati glasove,, već za stranke matice, snažne i državotvorne stranke.

"Ovakav HDZ, s ovakvim ljudima i programom jamči stabilnu Vladu, a suradnja nakon izbora dolazi u obzir sa strankama sličnog svjetonazora i programa", rekao je Plenković.

Govoreći o pravima Hrvata u Srbiji, Plenković je naglasio kako će HDZ-ova Vlada inzistirati da se Ugovor o bilateralnoj zaštiti manjina iz 2003. poštuje kada je riječ o fiksnoj zastupljenosti barem jednog zastupnika hrvatske manjine u Narodnoj skupštini Srbije, ali i u obrazovanju, kulturi te proporcionalnoj zastupljenosti u ostalim predstavničkim tijelima. Napomenuo je kako je do sada u svom političkom djelovanju posvećivao veliku pažnju Hrvatima izvan Hrvatske te da HDZ na svojoj listi ima predstavnika Hrvata iz Srbije.

Komentirajući referendum o obilježavanju dana u Republici Srpskoj, Plenković je ponovio kako je taj referendum destabilizirajući i u drugom koraku vrlo lako može dovesti do odcjepljenja RS od BiH. "Do toga neće doći jer se podudaraju stavovi ključnih aktera u međunarodnoj zajednici, Hrvatskoj, pa i HDZ-u, kojem je BiH je vanjskopolitički prioritet", zaključio je Plenković.