Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Orašje | 2. 9. 2016.

BiH je prvi i ključni vanjskopolitički prioritet za HDZ

Andrej Plenković u Orašju je prisutvovao »Večeri Hercegovine u Posavini« te predstavio HDZ-ove kandidate u XI. izbornoj jedinici

Plenković je zajedno s predsjednikom HDZ-a BiH i članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i drugim kolegama u Orašju predstavio kandidate HDZ-a za XI. izbornu jedinicu u kojoj glasuju hrvatski državljani izvan Hrvatske.

"Na našoj listi sui sjajni kandidati koji ćedati dodatni doprinos uvjerljivoj pobjedi HDZ-a na izborima i u Hrvatskom saboru artikulirati odnos Hrvatske prema dijaspori i Hrvatima u BiH", poručio je Plenković.

Napomenuo je kako je HDZ-ova lista u XI. Izbornoj jedinici usuglašena s HDZ-om BiH i Hrvatskim narodnim saborom u BiH te Hrvatima izvan Hrvatske. 

Plenković je istaknuo kako će za novu HDZ-ovu Vladui vanjskopolitički prioritet biti europski put Bosne i Hercegovine i ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivnih naroda. "Za buduću HDZ-ovu Vladu prvi i ključni vanjskopolitički prioritet bit će Bosna i Hercegovina" najavio je Plenković.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo što se tradicija povezivanja Hrvata iz Hercegovine i Posavine nastavlja te je pozvao Hrvate u BiH da se ujedine i na izborima za Hrvatski sabor daju glas listi HDZ-a.