Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Drniš, Knin, Šibenik | 3. 9. 2016.

Formirat ćemo vladu na cjelovitom radnom programu za 4 godine

U Šibensko-kninskoj županiji Andrej Plenković posjetio je Međunarodni festival pršuta u Drnišu te se susreo i razgovarao s brojnim građanima u Kninu i Šibeniku

Plenković je izrazio zadovoljstvo što ima priliku biti u Šibensko-kninskoj županiji te u Drnišu na festivalu pršuta, nakon što je Drniški pršut krajem 2015. godine dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla EU.

Nakon Drniša, Plenković se zajedno s kandidatima u IX. izbornoj jedinici družio i razgovarao s brojnim građanima u Kninu i Šibeniku, gdje i posjetio "Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku".

Kao novi predsjednik HDZ-a i aktivni zastupnik u Europskom parlamentu, Plenković je istaknuo kako mu je važno da u fokusu ove kampanje budu gospodarske teme - konkurentnost, nova radna mjesta, demografska i pronatalitetna politika, društvena solidarnost i jačanje pravne države. Poručio je da državna vlast treba stvoriti preduvjete za razvoj poljoprivrede, posebno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te provoditi poticajnu socijalnu politiku koja će omogućiti ljudima ostanak u ovim krajevima.

Govoreći o regionalnom ustrojstvu Hrvatske, rekao je da HDZ želi fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju te precizniju podjelu nadležnosti između županija i ureda državne uprave. Napomenuo je kako je plan buduće HDZ-ove vlade da rast do 2020. bude 5 posto te da se otvori novih 180.000 radnih mjesta. "Nastojat ćemo produljiti turističku sezonu, diverzificirati ponudu, potaknuti kvalitetu i forsirati autohtone proizvode te privući što veći broj Europljana da ponovno dođu", naveo je Plenković.

Naglasio je da se program HDZ-a odnosi na budućnost te dodao kako Milanović svojom retorikom pokazuje da nije shvatio promjenu tona ove izborne kampanje i transformacijski aspekt HDZ-a, koji će to unijeti i u Hrvatsku nakon izbora.

"Građani mogu birati između neprimjerenog i potrošenog Milanovića i mene kao novog lidera HDZ-a koji Hrvatskoj nudi kvalitetnu perspektivu i vjerodostojnost", smatra Plenković.

Plenković je istaknuo kako očekuje izvrstan izborni rezultat sljedeće nedjelje u IX. izbornoj jedinici koja će dati veliki doprinos pobjedi HDZ-a. Najavio je da će HDZ imati dovoljan broj glasova za formiranje stabilne parlamentarne većine i formiranje Vlade.

Komentirajući uvjete MOST-a za suradnju, Plenković je ocijenio da su neki od njih zanimljivi te poručio kako je njegov pristup prvo ostvariti najbolji rezultat na izborima, a nakon izbora dogovarati se sa strankama na programskoj i svjetonazorskoj osnovi. "Htio bih da se buduća Vlada formira na temelju cjelovitog radnog programa za četiri godine, koji će u hrvatski politički život unijeti stabilnost", rekao je Plenković.

Govoreći o slučaju uhićenja u Beogradu, Plenković je istaknuo kako nije upoznat s detaljima i nema zakonsku mogućnost znati više. "Da sam u poziciji da odlučujem, naložio bih ministarstvima i nadležnim službama da temeljito provjere o čemu je riječ i uspostave kontakti sa srpskim vlastima", poručio je Plenković i dodao kako će prioritet HDZ-ove Vlade u vanjskoj politici biti BiH, ali i rješavanje svih rezidualnih pitanja sa Srbijom.

Teme