Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 5. 9. 2016.

HDZ će predvoditi buduću stabilnu parlamentarnu većinu i Vladu

Gostujući u emisiji RTL Danas, Andrej Plenković govorio je o promjenama koje je poduzeo u HDZ-u da bi u vrlo kratkom roku vratio povjerenje birača, o ključnim mjerama svojeg programa i o drugim pitanjima

U razgovoru s Zoranom Šprajcom na RTL-u, predsjednik Plenković istaknuo je kako je naviknuo na terenski rad, podsjetivši da je sudjelovao u izbornim procesima od 2011. - izbori za Hrvatski sabor, prvi izbori za Europski parlament, lokalni izbori, drugi izbori za Europski parlament, potpora na predsjedničkim izborima i onima za Hrvatski sabor prošle godine, a vodio je i referendumsku kampanju za ulazak Hrvatske u EU.

Pojašnjavajući razloge za kandidaturu za predsjednika HDZ-a, Plenković je naglasio kako za njega nije bilo dileme kada je došlo do odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora."Napravio sam taj ključni iskorak i nastavio svoj javni angažman onako kako sam uvijek činio, vjerodostojno i u cilju boljitka Hrvatske", naveo je Plenković.

Komentirajući rezultate predizbornih istraživanja RTL-a, Plenković je ocijenio kako će jedina

prava anketa biti ona 11. rujna, a ova pokazuje da je u zadnja dva i pol mjeseca vratio HDZ na razinu potpore koju je imao u studenome 2015.

Istaknuo je kako je ušao u utakmicu pobijediti. "Mijenjam HDZ i želim da bude kvalitetno profiliran na desnom centru, identitetski u obitelji Europske pučke stranke, a to se već osjeti", poručio je Plenković.

Podsjetivši kako je slogan u njegovim aktivnostima kao europskog zastupnika "Vjerodostojno za europsku Hrvatsku", Plenković je pojasnio kako je upravo ta poruka kredibiliteta najvažnija poruka u političkom angažmanu. "Strašno je što se sve Milanović usudio izgovoriti u kampanji, ja sam s 29 i pol godina vodio predsjedničku kampanju HDZ-a, a Milanović se tada ušuljao u lokalni ogranak SDP-a", rekao je Plenković.

Napomenuo je kako HDZ na svojim listama ima vjerodostojne i kredibilne kandidate koji su se dokazali u svojim profesionalnim i političkim karijerama, kao i kvalitetan program utemeljen na znanstvenoj podlozi.

"Pogledajte političku kulturu u ovoj kampanji, ona je izmijenjena upravo zbog nas. Moja ambicija je napraviti javnu komunikaciju u ovoj kampanji na visokoj europskoj razini, a ne spuštati se na osobnu kao Milanović, koji se dotiče tuđe obitelji", ocijenio je Plenković. Podsjetio je i kako se Milanović učlanio u SDP sa 35 godina, a on je s 29 i pol vodio predsjedničku kampanju kandidata HDZ-a.

Govoreći o poreznoj reformi, Plenković je najavio kako će HDZ poduzeti cjelovitu poreznu reformu s ambicijom izmjene poreza na dohodak. Dodao je u Hrvatskoj trenutno postoji najviši razred od onih koji plaćaju 40 posto, a HDZ-u je cilj podići osnovicu na 20.000 kuna. "Tako idemo ususret našim mladim stručnjacima: inženjerima, liječnicima, svima koji mogu odlučiti žele li svoju budućnost graditi u Hrvatskoj ili možda žele iskoristiti slobodu kretanja u EU", kazao je Plenković.

Istaknuo je kako je HDZ-ov program prioritetno usmjeren da Hrvatska ne bude na začelju zemalja srednje i istočne Europe, nego da bude predvodnica,  s ciljem da se stvore uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta i poticajno poslovno ozračje.

Navodeći uspjehe aktualne HDZ-ove Vlade, Plenković je naglasio kako se rezultati rada vide u rastu BDP-a 2,8 posto u drugom tromjesječju, prvim smanjenjem javnog duga na godišnjoj razini, izvrsnim povlačenjem sredstava iz EU fondova i po drugim postignućima.

"Nema „znaka jednakosti“ između mene i Milanovića, mi smo se pokazali toliko različiti u ovoj kampanji - on je potrošen, deja vu", rekao je Plenković.

Poručio je svim biračima ne rasipaju svoje glasove i ne daju glasove strankama koje neće proći izborni prag.  "Ušao sam u ovu utakmicu da pobijedimi i želim stabilnu Vladu i parlamentarnu većinu u kojoj će HDZ biti predvodnik. To je ono što hrvatski ljudi zaslužuju.", zaključio je Plenković.

Teme