Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Pula | 6. 9. 2016.

Tek mi predstoji ispisati stranicu suradnje s MOST-om

Andrej Plenković susreo se u Puli s brojnim građanima u pratnji kandidata za VIII. izbornu jedinicu i prvog potpredsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajania, koji ga je došao podržati na izborima

U Puli je predsjednik Plenković zajedno s prvim na listi HDZ-a za VIII. izbornu jedinicu Olegom Butkovićem i ostalim kandidatima. Potporu mu je došao dati i prvi potpredsjednik EP-a Antonio Tajani, bivši povjerenik u EK za industriju i poduzetništvo i jedan od najutjecajnijih talijnskih političara na europskoj razini. Posjetili su Amfiteatar i Slavoluk Sergijevaca (Zlatna vrata) te razgovarali s brojnim građanima o programu HDZ-a  i projektima za Istarsku i Primorsko-goransku županiju.

U izjavi za medije, Plenković je istaknuo kako će HDZ-ovoj Vladi Istra i Kvarner biti jednako važni kao i drugi dijelovi Hrvatske. "Brinut ćemo se da se Istra razvija u europskome duhu i učinit ćemo korak dalje s fiskalnom i funkcionalnom decentralizacijom i davanjem ovlasti županijama", rekao je Plenković.

Ocijenio je da će budućoj HDZ-ovoj Vladi iznimno važan biti nastavak izgradnje Istarskog ipsilona, razvoj pulskoga brodogradilišta te poticanje gospodarstva i turizma. Dodao je da je u ovoj godini ostvaren najveći broj dolazaka turista i noćenja te najveći prihodi od turizma u povijesti moderne Hrvatske. "To je to dobar znak za gospodarski rast i ostvarivanje ambicija da Hrvatska ima pet posto rasta BDP-a do 2020. te da se stopa zaposlenosti poveća na 68 posto", smatra Plenković.

Govoreći o suradnji s MOST-om poslije izbora, Plenković je ponovio kako su svi nesporazumi između bivšeg vodstva i Mosta prošlost te za njega tek predstoji ispisati praznu stranicu suradnje s MOST-om. "Kao predsjednik stranke mislim da je prirodno i normalno da predsjednik Vlade bude osoba koja ima politički legitimitet i autoritet te izborni legitimitet", rekao je Plenković.

Naglasio je da je koncentriran na najbolji mogući rezultat svih HDZ-ovih lista u deset izbornih jedinica i apsolutnu pobjedu u XI. izbornoj jedinici. "Nakon izbora govorit ćemo s drugim akterima koji će postati parlamentarne stranke i tada se, kao što je to normalno u europskim demokracijama, dogovarati o programskoj suradnji", poručio je Plenković.

Komentirajući incidentni susret riječkoga gradonačelnika i aktivistice Pokreta otpora, Plenković drži da odgovorni političari moraju imati otvoren i pristojan kontakt s građanima, te je zaključio da takvih problema HDZ nije imao.