Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Rijeka | 8. 9. 2016.

Dugoročno će promjene u HDZ-u dati bolji rezultat u VIII. izbornoj jedinici

U intervjuu za Novi list Andrej Plenković istaknuo je da je HDZ s kvalitetnim programom i vjerodostojnim kandidatima spreman promijeniti Hrvatsku, a najavio je i nastavak kapitalnih projekata u Istri i na Kvarneru

U razgovoru s novinarom Novog lista Zlatkom Crnčecom, predsjednik Plenković istaknuo je kako mu je drago što je u svega nekoliko tjedana – mijenjajući  HDZ – iz nezavidnog položaja uspjeo sustići lijevu koaliciju prema svim anketama. Izrazio je uvjerenost u pobjedu HDZ-a jer birači vide da HDZ politici vraća sadržaj i vodi afirmativnu i programsku kampanju koju neće zaustaviti negativna i zaostala Milanovićeva retorika. "Očekujem pobjedu i formiranje stabilne parlamentarne većine i vlade koju će predvoditi HDZ", poručio je Plenković.

Podsjetio je kako je glas za tzv. Narodnu koaliciju glas za nastavak dokazano neuspješne bivše Kukuriku politike koja je u 4 godine dovela do 50 tisuća manje zaposlenih, povećanja PDV-a s 23 na 25%, velikog rasta broja blokiranih, kao i mladih koji su iselili i značajnog porasta javnog duga za 80 milijardi kuna "Potrošena SDP-ova opcija ne zaslužuje novu priliku, a HDZ koji sam obnovio, s novim i vjerodostojnim ljudima i sveobuhvatnim programom, spreman je voditi odgovornu i državničku politiku", kazao je Plenković.

Pozvao je hrvatske birače da ne rasipaju glasove na male liste koje neće prijeći prag te najavio kako će HDZ postići dogovor s potencijalnim partnerima oko cjelovitog programa buduće Vlade u koji će uvrstiti ključne reforme i projekte.

Ocijenio kako su nesporazumi između bivšeg vodstva stranke i MOST-a za njega irelevantni, te da MOST tek treba percipirati dubinu i opseg promjena koje radim u HDZ-u.

"Želim ostvariti novo povjerenje i partnerstvo na racionalnim osnovama, koje će garantirati političku stabilnost i funkcionalnost vlade", rekao je Plenković.

Naglasio je kako u VIII. izborno jedinici očekuje i bolji rezultat od tri mandata koliko je HDZ osvojio prošle godine na izborima. "Dugoročno će moj pristup mijenjanja HDZ-a i profiliranja kao stranke koja projicira stabilnost, kulturu dijaloga i koja je fokusirana na budućnost dovesti do većeg povjerenja birača u 8. izbornoj jedinici", smatra Plenković.

Napomenuo je kako je u ovoj kampanji dao obećanje da će HDZ-ovoj Vladi Primorsko-goranska i Istarska županija biti jednako važne kao i drugi dijelovi RH. "Nastavit ćemo s ulaganjima u infrastrukturne i razvojne projekte, a želimo financijski osnažiti županije i dati im veće ovlasti kako bi postale nositeljice ravnomjernog razvoja", naveo je Plenković.

Podsjetivši kako je Milanovićeva Vlada odustala od Istarskog ipsilona, Plenković je istaknuo kako će HDZ dovršiti njegovu izgradnju uz potporu europskih sredstava. "Uvrstili smo razvoj Luke Rijeke pod naše strateške infrastrukturne projekte, a za izgradnju LNG terminala tražit ćemo potporu EU i drugih partnera", poručio je Plenković.

Govoreći o planu razvoja Gorskog kotara, najavio je da će HDZ-ova Vlada izmijeniti indeks razvijenosti kako bi manje razvijeni krajevi lakše koristili fondove EU i ostvarivali veće poticaje za razvojne projekte te sprečavanje depopulacije.

Naglasio je kako HDZ želi nastaviti s kurikularnom reformom jer želi u obrazovne institucije uvesti znanja budućnosti i osigurati mladima obrazovanje povezanije s modernim tržištem rada.

Predstavljajući programske ciljeve HDZ-a pokretanja gospodarskog rasta od 5 posto i dostizanja zaposlenosti od 68 posto, Plenković je rekao kako će buduća HDZ-ova Vlada stvoriti novi poticajni poslovni okvir, u kojem će se cijeniti rad svakog pojedinca, a investitorima poslati poruka da je Hrvatska sigurna i prijateljska zemlja za ulaganje. "Provest ćemo cjelovitu poreznu reformu koja uključuje postupno smanjenje PDV-a na 23% do kraja mandata te niže stope poreza na dobit i dohodak, kako bi ostavili više novca poduzetnicima i građanima", pojasnio je Plenković.

Govoreći o zdravstvenom sustavu, smatra kako je to stečevina koju trebamo zaštititi, uz nužnost osiguranja financijske održivosti i konsolidacije. "Modernizirat ćemo i racionalizirati sustav kako bi hrvatski građani na području cijele države imali najviše standarde zdravstvene zaštite i usluge", zaključio je Plenković.

Plenković se u intervjuu osvrnuo i na potporu Hrvatske europskom putu BiH, odnosima sa Srbijom te rješavanje graničnih pitanja sa Slovenijom.

Intervju u cijelosti