Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Mostar | 16. 7. 2013.

Položaj hrvatskog naroda u BiH nakon ulaska Hrvatske u EU

U zajedničkoj organizaciji HDZ-a BiH i HDZ-a RH u Mostaru je održana konferencija »Položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju« na kojoj je potvrđen snažan interes i angažman HDZ-a za jačanje položaja Hrvata u BiH kao jednakopravnog i konstitutivnog naroda

ep027 s

Uvodne govore održali su predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Održano je pet panela: ustavne promjene, gospodarstvo, euroatlantske integracije, državljanstvo i prebivalište, te Europska pučka stranka. Govornici su bili dužnosnici HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda, Borjana Krišto, Dragan Vrankić, Bariša Čolak, Željana Zovko i drugi. U ime HDZ-a su govorili članovi Europskog parlamenta Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Andrej Plenković, Dubravka Šuica i Davor Stiera, zastupnici u Hrvatskom saboru Davor Mlakar, Domagoj Milošević, Ivan Šuker, Goran Marić, Davor Božinović, Ante Babić, župan Zlatko Ževrnja, gradonačelnica Josipa Rimac, te predsjednik Kluba utemeljitelja Milan Kovač. Nazočni su bili i zamjenik predsjednika Drago Prgomet, potpredsjednik Damir Jelić i glavni tajnik Milijan Brkić. Izlaganja su održali i ugledni stručnjaci iz BiH i RH, a pozdravne riječi imali su i predstavnici i drugih stranaka okupljenih u Hrvatskom narodnom saboru BiH.

Plenković je govorio u okviru panela o euroatlantskim integracijama te pojasnio širi kontekst politike proširenja EU u sljedećih nekoliko godina. Kao član Europskog parlamenta, koji ima mandat i hrvatskih birača iz Bosne i Hercegovine, istaknuo je čvrstu potporu Bosni i Hercegovini na putu u EU. Posebno je naglasio podršku hrvatskom narodu u očuvanju njegovih prava i interesa u kontekstu rasprava o ustavnim promjenama te u procesu približavanja EU. Ponovio je niz mogućnosti zalaganja za Hrvate u BiH kroz aktivnosti u Europskom parlamentu i Europskoj pučkoj stranci, koje će dovesti do jačeg političkog položaja Hrvata u BiH, kao i poboljšanja socijalne i gospodarske situacije. Predložio je operativnu koordinaciju daljnje suradnje na svim relevantnim pitanjima za Hrvate u BiH koja imaju europsku dimenziju, pri čemu HDZ-ovi članovi Europskog parlamentu mogu davati stalnu podršku u prenošenju i pojašnjavanju bitnih stajališta europskim partnerima.