Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 9. 2016.

Vratili smo rejting HDZ-u i formirat ćemo stabilnu vladu

Gostujući na N1 televiziji, Andrej Plenković govorio je o vraćanju potpore birača HDZ-u, uvjetima MOST-a za suradnju i promjeni političke kulture u kampanji

Analizirajući tijek izborne kampanje, predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo postignutim, budući da je uspio vratiti rejting HDZ-u i pripremiti stranku za parlamentarne izbore."Pobijedit ćemo. HDZ će biti stranka koja će imati više zastupnika mego na prošlim izborima", poručio je Plenković i dodao da je odgovorno i odlučno pristupio zadaći transformacije HDZ-a.

Naglasio je da je njegov cilj i precizan zadatak da fokus tema izborne kampanje bude okrenut prema budućnosti, radnim mjestima, gospodarstvu i konkurentnosti. Naveo je i da je samostalnim izlaskom na izbore HDZ poslao važne poruke samopouzdanja i integriteta.

Smatra da je izborom slogana "Vjerodostojno" očito pogodio bit, podsjetivši i na njegov slogan za europske izbore "Vjerodostojno za europsku Hrvatsku". "Očekujem sigurnu pobjedu za HDZ, jer ono što radim dobro je i za stranku i za Hrvatsku, doveo sam i nove ljude na liste", ocijenio je Plenković.

Komentirajući kako je HDZ imao modernu kampanju koja je približila program stranke ljudima, Plenković drži da je Milanović kompletno promašio kampanju i vodio je po uzoru na prošlu kampanju i time pokazao svoju nevjerodostojnost. "Da su ga građani htjeli ponovno kao premijera, ne bi izgubio izbore prošle godine", naveo je Plenković.

Naglasio je da je ovakav HDZ kakvog vodi htio i predsjednik Tuđman – najveća i najjača pomirbena stranka koja je narodnjačka, demokršćanska, s jasno definiranim vrijednostima.

Odgovarajući na kritike Milanovića na njegov istup na Općem saboru HDZ-a, Plenković je napomenuo da je Milanović preuzeo retoriku Pere Ćorića iz HSP-a AS jer je on na Općem saboru bio odgovoran i rekao ono što je trebalo reći.

Govoreći o uvjetima MOST-a za suradnju, Plenković je podsjetio da smo glede proglašenja isključivog gospodarskog pojasa već imali veliku raspravu pred izbore 2003., a članstvom u EU postoji zajednička ribarstvena politika EU, koja je isključiva nadležnost Unije. Dodao je da je da ne bi bilo loše razgovarati o većem broju preferencijalnih glasova u sustavu, da birači dobiju još veći utjecaj i glasom biraju one koje žele u Saboru. "Moji pregovori bit će bitno drugačiji i ne dolaze u obzir svako malo izbori", poručio je Plenković.

Najavio je kako neće biti velike koalicije. "HDZ će formirati stabilnu vladu s našim partnerima koji su nam bliski programski i svjetonazorski", kazao je Plenković.

Rekao je kako je otvoren za razgovore sa svim predstavnicima manjina te prema njima ima veliko poštovanje.