Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles, Maastricht | 20–21. 10. 2016.

Premijer Plenković na sastanku Europskog vijeća

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je prvi put na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu. Uoči sastanka boravio je u Maastrichtu na svečanosti obilježavanja 25. obljetnice potpisivanja Ugovora iz Maastrichta te sastanku na vrhu Europske pučke stranke.

Glavne teme sastanka Europskog vijeća bile su migracije, odnosi s Rusijom i trgovinska politika Europske unije. Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je za Hrvatsku iznimno važno da se jednako tretiraju zemlje koje su unutar i izvan Schengena, zato što se pripremamo za priključivanje Schengenskom prostoru. Naglasio je da nakon svih aktivnih ili zamrznutih konflikata u najbližem susjedstvu Europske unije povjerenje koje se željelo pokloniti Rusiji nije na razini od prije nekoliko godina. Istodobno postoje jasno izraženi trgovinski i gospodarski interesi, pa i pritisak u pojedinim članicama, kako bi se odnosi vratili na višu razinu.

Na sastanku je bilo riječi i o početku postupka izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a. „Na kraju sastanka Theresa May izvijestila nas je o namjerama Ujedinjenog Kraljevstva da do kraja ožujka notificira ostale članice Europske unije i Vijeća da se pokreće postupak u skladu s člankom 50. nakon negativnog referenduma koji se odvio prije nekoliko mjeseci“, kazao je premijer Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Plenković susreo se u Bruxellesu s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, koji mu je čestitao na formiranju Vlade. Tusk je također izrazio uvjerenje da će s Plenkovićem na čelu Vlade Hrvatska biti pouzdan partner u rješavanju izazova koji su pred EU-om.

Uoči sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu premijer Plenković sudjelovao je u sastanku na vrhu Europske pučke stranke u Maastrichtu. Na marginama sastanka premijer Plenković se susreo s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. Teme razgovora bile su pronalaženje prihvatljivog rješenja za stupanje na snagu Sporazuma o pridruživanju Ukrajine nakon negativnog referenduma u Nizozemskoj i dogovor o trajnoj liberalizaciji viznog režima za ukrajinske državljane.

„Mnogo godina bio sam uključen u odnose s Ukrajinom, o istom smo pitanju razgovarali jutros na summitu EPP-a i veselimo se rješenju koje će omogućiti liberalizaciju viznog režima za građane Ukrajine“, izjavio je predsjednik Vlade Plenković.