Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 22. 10. 2016.

Govor na konferenciji Hrvatske paneuropske unije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković govorio je na međunarodnoj konferenciji u organizaciji Paneuropske unije i Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Na konferenciji „Integracija ili dezintegracija Europske unije – paneuropski odgovor i perspektive integracije u jugoistočnoj Europi četvrt stoljeća poslije“ raspravljalo se o povjerenju država članica i europskih građana u europski projekt.

U svom izlaganju Plenković je istaknuo kako populističke politike u Europskoj uniji, i na desnici i na ljevici, zahvaljujući tehnologiji i internetu imaju rastući utjecaj prema sve većem krugu birača. Upozorio je da, nažalost, i u novom sazivu Hrvatskog sabora također svakodnevno svjedočimo takvim pojavama.

Naglasio je da je posljedica takvih tendencija renacionalizacija politika mainstream političkih stranaka što slabi europski projekt. Plenković se osvrnuo i na sastanak Europskog vijeća, na kojemu je sudjelovao dan ranije, istaknuvši da su razlike u stajalištima na temama o kojima se raspravljalo, poput Sporazuma o slobodnoj trgovini s Kanadom te strateška rasprava o odnosu s Rusijom,  pokazatelj krhkosti europskog zajedništva. Izrazio je nadu da će Paneuropska unija u Europi i Hrvatskoj nastaviti s formuliranjem, artikuliranjem i provedbom politika europskog zajedništva.