Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 22. 10. 2016.

U Europskoj uniji primjećuju da se HDZ usmjerio na gospodarstvo

Povodom svojega prvog sudjelovanja na sjednici Europskog vijeća premijer Plenković za Jutarnji list govori o prioritetima Hrvatske u EU-u, rješavanju otvorenih pitanja sa susjednim zemljama i drugim temama

U razgovoru s novinarom Augustinom Palokajem premijer Plenković istaknuo je da su teme o kojima se raspravljalo na Europskom vijeću relevantne i važne za Hrvatsku i za cijelu Uniju – primjerice migracije, trgovinska politika ili odnosi s Rusijom.

Naglasio je kako je održao poseban susret s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom te stekao dojam da kolege u EU imaju vrlo pozitivno mišljenje o uspjehu HDZ-a na izborima. "Oni vide jasnu politiku usmjerenu prema konkurentnosti i razvoju gospodarstva, stvaranju novih radnih mjesta, europski orijentiranu i u cilju promicanja nacionalnih interesa", poručio je Plenković.

Govoreći o o odnosima EU i Rusije, Plenković je kazao da je održana otvorena razmjena mišljenja u kojoj su svi šefovi država i vlada iznijeli trenutnu analizu stanja. Ocijenio je kako je Rusija relevantan globalni akter s kojim Europska unija danas nema odnose kakvi su planirani prije 10-15 godina. Dodao je da se EU razilazi s Rusijom u situacijama poput ilegalne aneksije Krima i privremeno okupiranih područja na istoku Ukrajine, gdje Rusija krši međunarodno pravo i bilateralne sporazume, kao i u vezi sa situacijom u Siriji, o čemu su na Vijeću usvojeni vrlo jasni zaključci

Plenković drži da je zadaća Hrvatske da zajedno s drugima sudjeluje u kreiranju europskih politika te se pozicionira u europski okvir zapadnih demokracija i vrijednosti. "Ideja je da doprinosom Hrvatske europskoj politici i usvajanjem europskih vrijednosti i standarda ostvarimo kvalitetnu sinergiju", kazao je Plenković.

Plenković je najavio da će njegov prvi službeni posjet biti Bosna i Hercegovina, što je obećao u izbornoj kampanji. "U novoj ulozi predsjednika Vlade RH, želim podržati koheziju BiH, njenu funkcionalnost i, osigurati ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda jer smatram da upravo Hrvati imaju predvodničku ulogu u europeizaciji zemlje", rekao je Plenković.

Komentirajući odnose sa susjednim zemljama, Plenković je istaknuo kako Hrvatska sa Srbijom mora riješiti sva rezidualna pitanja koja su ostala otvorena od vremena velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku. Pojasnio kako se uz pitanja zaštite manjina, nestalih, granice i drugih, posebno ističe pitanje procesuiranja ratnih zločina i Zakona o nadležnosti državnih organa Srbije.

"Uvjeren sam da je to problem koji ćemo riješiti i osigurati sigurnost i slobodu kretanja hrvatskim braniteljima", naveo je Plenković.

Kad je riječ o arbitraži sa Slovenijom, Plenković je podsjetio kako je Hrvatska prošle godine jasno otklonila da se na bilo koji način smatra vezanom budućim odlukama grubo i nepovratno kompromitiranog arbitražnog procesa te će tražiti druge načine da se riješi pitanje granice. Govoreći o o odnosima s Mađarskom i pitanju INA-MOL, ponovio je da je INA strateška hrvatska naftna kompanija te će hrvatska Vlada inzistirati na provedbi međudioničarskog Ugovora i zaštiti hrvatskih interesa.

"Nakon godine koja je bila vrlo specifična, vrijeme je za političku stabilnost, pravnu sigurnost, gospodarski rast i društvenu solidarnost", zaključio je Plenković.

Intervju u cijelosti