Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 11. 2016.

Plenković održao sastanak s Upravom INA-e

Na inicijativu Vlade održan je sastanak s članovima i predsjednikom uprave INA-e Zoltánom Áldottom

Na sastanku su sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih Davor Ivo Stier, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović te ministar u Vladi Republike Hrvatske Goran Marić. Riječ je o prvom takvom sastanku na najvišoj razini Vlade nakon niza godina.

Uprava INA-e prezentirala je Vladi financijski položaj, vanjsko okruženje, ključne izazove te poslovne planove društva. Predsjednik Vlade Plenković naglasio je da je INA za Republiku Hrvatsku strateška nacionalna kompanija. Istaknuo je da su održiv sustav proizvodnje nafte i plina, obnova rezervi, širenje poslovanja u jugoistočnoj Europi te moderni rafinerijski sustav, koji će osigurati energetsku sigurnost, prioriteti Vlade Republike Hrvatske.

Uprava INA-e izvijestila je predsjednika Vlade da ne postoji odluka o prestanku poslovanja rafinerije u Sisku te da će odluke o budućnosti Rafinerije nafte Sisak i cjelokupnog poslovanja u INA-i biti usklađene s međudioničarskim ugovorom između strateškog partnera i Republike Hrvatske. Usuglašeno je da će se ključne odluke, uključujući razvoj rafinerijskog poslovanja, donositi u partnerstvu i koordinaciji s Vladom Republike Hrvatske.