Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 10. 11. 2016.

Plenković primio banjalučkog biskupa Franju Komaricu

Premijer Plenković i biskup Komarica razgovarali su o teškoj situaciji u kojoj se već dva desetljeća nalaze Hrvati u Republici Srpskoj, poglavito o otežanom povratku Hrvata čije se kuće ne obnavljaju ili se to čini sporo

Biskup Komarica podržao je aktivnosti i projekte kojima hrvatsdka Vlada vodi brigu o Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Vlade istaknuo je da se daljnje mogućnosti za potporu povratka Hrvata u Bosnu i Hercegovinu otvaraju kroz osposobljavanje za prijavu projekata koji se financiraju iz pristupnih fondova Europske unije, osobito onih u okviru programa za mlade.

Plenković se zahvalio na svemu što Banjolučka biskupija i tamošnji Caritas čine za Hrvate na svome području, na programima pomoći siromašnima, starijima i bolesnima i djeci, ali također gospodarskim projektima kojima pomažu otvaranju radnih mjesta u Republici Srpskoj.

Plenković je obećao konkretnu pomoć u tim naporima, jer je briga o Hrvatima u Bosni i Hercegovini ne samo ustavna nego i moralna obveza svake hrvatske vlade.