Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 11. 2016.

Osnivamo Upravu za otoke u Ministarstvu regionalnog razvoja

Predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je u Malom Lošinju na svečanosti dodjele oznake Hrvatski otočni proizvod

U pratnji predsjednika Vlade Andreja Plenkovića bila je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar turizma Gari Cappelli.

Projekt Hrvatski otočni proizvod pokrenut je s namjerom poticanja otočnih proizvođača da samozapošljavanjem stvaraju proizvode natprosječne kvalitete ostajući tako na hrvatskim otocima.Radi se o prehrambenim, kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima i nematerijalnoj baštini.

Predsjednik Vlade Plenković pozdravio je ovaj projekt koji predstavlja dodanu vrijednost ukupnoj ponudi hrvatskog turizma, hrvatskog priobalja, Istre, Primorja, Dalmacije i, osobito, otoka. Najavio da će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije uskoro dobiti Upravu za otoke te da će iduća godina biti posvećena izradi strategije i novog Zakona o otocima. "Vrijeme je da postojeće propise ažuriramo, da uvažimo sav onaj kvalitetni doprinos koji nam dajete vi i drugi dionici procesa boljeg zakonodavnog okvira. Otoci su iznimno važni, ne samo za turizam, nego prije svega za ljude koji žive na njima", poručio je Plenković.

Istaknuo je da će prioritetna zadaća hrvatske Vlade biti bolja povezanost otoka te da pomogne turizam, gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo, poljoprivredu i ribarstvo na otocima.

Čestitavši svima koji će večeras dobiti priznanja, Plenković se zahvalio svim otočanima, umjetnicima i folklornim društvima koji lijepo prikazuju hrvatsku baštinu i tradiciju te oplemenjuju i ponudu otoka i u prvi plan stavljaju hrvatsku kulturu. 

"Ovo je prije svega poruka ohrabrenja, poruka poštovanja prema svemu što radite i onome što kao ljudi sa hrvatskih otoka, kvalitetom vaših proizvoda pridonosite turizmu, gospodarstvu  i hrvatskoj promociji u svijetu", zaključio je Plenković.