Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 19. 12. 2016.

Prioritet nam je ujednačiti razvoj cijele Hrvatske

Predsjednik Vlade Plenković zajedno s ministrima sastao se s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina

Tema razgovora bila je između ostaloga daljnja razrada ključnih prioriteta i projekata s kojima se premijer Plenković upoznao prilikom obilaska hrvatskih županija.

Plenković je na početku sastanka istaknuo da svi ministri moraju biti svjesni ključnih projekata u vašim županijama i stajati predstavnicima lokalnih jedinica na dispoziciji. "Dotaknut ćemo se pitanja decentralizacije – želimo čuti ideje, vidjeti kako ste primili poreznu reformu, kako kvalitetnije u budućnosti pripremati projekte. Namjeravam nastaviti obilaziti županije, želim da Vlada zna što vam je bitno", kazao je Plenković.

Istaknuvši kako je u mandatu ove Vlade ovo prvi susret sa svim županima, Plenković je napomenuo kako je cilj uspostaviti suradnju vlasti na državnoj razini s onom na lokalnoj te na početku mandata precizno uspostavili temelje buduće suradnje. "Želim uspostaviti načelo partnerstva. Važno je da ova vlada pruži ruku i da svi zajedno pokušavamo raditi na dobrobit hrvatskih građana – bez obzira na to u kojem dijelu Hrvatske oni žive", naveo je Plenković. Naglasio je da Vlada namjerava održavati ovakve sastanke jednom godišnje, i to u srpnju, kada započinje planiranje proračuna za iduću godinu.

"Cilj je da svi pravodobno signalizirate što vam je bitno i da se prigodom planiranja proračuna to uzme u obzir. Želim da ovo bude početak izvrsne suradnje, bolje međusobne podrške, korištenja državnih i EU-sredstava", poručio je Plenković i dodao kako je osnovna namjera ujednačiti razvoj cijele Hrvatske.

Plenković je naglasio važnost kvalitetnijeg upravljanja državnom imovinom te rekao da su svi župani pozdravili osnivanje Ministarstva državne imovine.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk u uvodnom je govoru kazao da ova zajednica, kao i udruge gradova i općina, želi biti sugovornik, partner te suodlučivati o daljnjoj decentralizaciji države. Istaknuo je da je sadašnji ustroj, što se tiče županija, idealan i pogođen i da na njemu treba graditi novu, efikasniju javnu, ali i lokalnu i regionalnu samoupravu.