Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Velika Gorica | 20. 12. 2016.

Ova Vlada poštuje branitelje i ispunjava svoje obveze

U velikogoričkoj Vojarni »Pukovnik Marko Živković« Premijer Plenković i ministar branitelja Medved uručili su ključeve 105 osobnih vozila stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima I. skupine

Premijer Plenković naglasio je kako su na ovaj način Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo hrvatskih branitelja ispunili svoju zakonsku, ali i moralnu obvezu prema hrvatskim braniteljima, s obzirom na sve što su za Hrvatsku dali i žrtvovali u Domovinskom ratu. Kazao je da će se njegova Vlada nastaviti brinuti o hrvatskim braniteljima i kroz donošenje jedinstvenog zakona o pravima hrvatskih branitelja, kao i odgovarajućim proračunskim sredstvima i sredstvima koja su predviđena za indeksaciju mirovina, što prije nije bio slučaj. Dodao je da je ovo Vlada u kojoj su dva bivša zapovjednika hrvatskih gardijskih brigada, I. i IV., ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i potpredsjednik i ministar obrane Damir Krstičević. „To je također poruka o dostojanstvu Domovinskoga rata i dignitetu hrvatskih branitelja koju svakodnevno šaljemo“, istaknuo je Plenković.

Dodjelom osobnih automobila najtežim stradalnicima Domovinskog rata Ministarstvo hrvatskih branitelja ispunjava svoju zakonsku obvezu, a osobni automobil im omogućuje veću samostalnost u obavljanju svakodnevnih obveza, čime podiže kvalitetu života HRVI 100% I. skupine, ali i njihovih obitelji. Ukupno je dodijeljeno 105 osobnih automobila koji svojim tehničkim karakteristikama u potpunosti odgovaraju zahtjevima stopostotnih vojnih invalida I. skupine. Za nabavu  automobila Ministarstvo hrvatskih branitelja osiguralo je 15,8 milijuna kuna te dodatnih 830 tisuća kuna za njihovu prilagodbu. Ministarstvo je također osiguralo novac za troškove poreza na dodanu vrijednost i za posebni porez na motorna vozila (4,7 milijuna kuna).  Od 2004. godine do danas dodijeljeno je 878 osobnih automobila ukupne vrijednosti 125,9 milijuna kuna.

Za 2017. godinu planirana je nova dodjela osobnih automobila za ukupno 133 stopostotna vojnih invalida I skupine, a u skladu s predviđenim zakonskim izmjenama planira se dodjela automobila za još 86 osoba, pripadnika postrojbi HVO-a koje nisu imale status hrvatskih branitelja. Najavljenim novim jedinstvenim zakonom i dalje će biti predviđena mogućnost dodjele osobnog automobila s ugrađenim prilagodbama.