Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 21. 12. 2016.

Lokalni izbori potvrdit će da je HDZ najjača stranka

Predsjednik HDZ-a i Vlade Plenković sudjelovao je u sjednicama Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te Središnjeg odbora stranke

U izjavi za medije nakon sjednica stranačkih tijela predsjednik Plenković rekao je da je održana konstituirajuća sjednica Savjetodavnog vijeća HDZ-a u kojemu među ostalima sudjeluju bivši predsjednici Vlade, ministri i saborski zastupnici, čija je uloga da stranku savjetuju o ključnim političkim pitanjima koja su pred Hrvatskom.

Govorio je nadalje o sastanku s čelnicima svih stručnih stranačkih odbora, koji su u prošle četiri godine pomogli formiranju stranačkih politika i izradi izbornih programa. "Neki od tih čelnika sada su ili saborski zastupnici ili ministri. Očekujemo da stranački odbori nastave s radom i siguran sam da će dati kvalitetan doprinos radu i ministara i zastupnika u Hrvatskom saboru", rekao je Plenković.

Istaknuo je godišnji plan aktivnosti i financijski plan za iduću godinu koji su usvojeni na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnoga vijeća. Nakon toga Središnjem odbor raspravljao je o aktualnoj političkoj situaciji i postignućima HDZ-a u ovoj godini. "Naglasio sam da možemo biti izrazito zadovoljni jer smo – unatoč suprotnim rezultatima ispitivanja javnog mišljenja – pobijedili na izborima 11. rujna, formirali Vladu te stabilnu parlamentarnu većinu", poručio je Plenković i dodao kako su rezultati ove Vlade u kratkom razdoblju cjelovita porezna reforma, državni proračun, vrlo važan Zakon o javnim nabavama, akcijski plan reforme javne uprave te izrazito dinamična međunarodna aktivnost.

"Stranka je sada stabilna, jasno profilirana. Najjača smo politička snaga u Hrvatskoj – odlučni smo da ostvarimo izvrsne rezultate na lokalnim izborima", kazao je Plenković.

Plenković je poručio kako se HDZ sprema za lokalne izbore te će staknuti kvalitetne kandidate na razini županija, gradova i općina."Trenutačno smo na vlasti u 11 županija. Očekujem da u svim tim županijama ponovno pobijedimo i da se, štoviše, broj župana iz HDZ-a dodatno poveća", smatra Plenković te dodaje kako će izbori u svibnju potvrditi trend da je HDZ najjača stranka koja ima kapacitete upravljanja Hrvatskom na svim razinama.

Govoreći o konceptu domovinske sigurnosti, Plenković je napomenuo kako potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević vodi povjerenstva zadužena za finalnu razradu i koncepta domovinske sigurnosti i strategije nacionalne sigurnosti. "Naš je cilj povećati razinu umreženosti svih naših sigurnosnih službi te poboljšati suradnju s partnerima - bilo u okviru Sjeverno-atlantskog saveza i EU, bilo s drugim globalnim akterima – te prevenirati eventualne prijetnje s kojima možemo biti suočeni", pojasnio je Plenković.