Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Sisak | 20. 12. 2016.

U veljači ćemo održati sjednicu Vlade u Sisku

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Sisačko-moslavačku županiju. Susreo se sa županom Ivom Žinićem te gradonačelnicom Siska Kristinom Ikić Baniček.

Premijer Plenković kazao je kako su ga župan Žinić, gradonačelnica Siska Ikić Baniček na sastanku upoznali  s ključnim razvojnim projektima, gospodarskom i socijalnom situacijom, kad je riječ i o gradu Sisku i o Sisačko-moslavačkoj županiji.

Istaknuvši kako je važno nastaviti s kvalitetnijim prometnim povezivanjem grada Siska, Plenković je rekao kako se za vrijeme mandata ove Vlade očekuje napredak na povezivanju od Lekenika do Siska, koje bi bilo stavljeno na prioritetnu listu i nadležnog ministarstva i Hrvatskih cesta. "Dogovorili smo se da ćemo tijekom veljače organizirati sjednicu Vlade u Sisku, kao važan politički signal. Ova je županija na određen način simptomatična za one procese koji su se zbili u tranziciji, a nisu pozitivno djelovali na Sisak kao ranije industrijsko središte“, najavio je Plenković.

Naglasio je da je u ovom trenutku nužno dati signal pomoći u razvojnom, gospodarskom i socijalnom smislu županiji koja ima i negativne demografske trendove, azadaća Vlade je da napravi maksimum kako bi se razvoj ove županije i Siska, ali i drugih gradova i općina usmjerio u pozitivnom pravcu. Dodao je da je velik broj projekata za koje grad i županija već imaju pripremljenu dokumentaciju, bilo za financiranje sredstvima Europske unije ili iz drugih izvora. "Naravno da će pitanje INA-e kao ključne rafinerije biti jedna od temeljnih zadaća moje vlade i dio paketa našeg cjelovitog bavljenja INA-om. Kad dođemo u fazu da pristupimo ovom pitanju na cjelovit  način, vodit ćemo računa o svim aspektima rada rafinerije i svega što ona znači za Sisak, za ljude koji ovdje žive, za kooperante, za obitelji“, naglasio je Plenković.

Župan Žinić istaknuo je probleme na području županije, slabu demografsku sliku, nedostatak radnih mjesta te poručio kako se uz cestovnu povezanost koju treba razviti mora očuvati Rafineriju i Petrokemiju kao važne industrijske grane. Dodao je da su razgovarali o nizu projekata, poput Sveučilišta u Sisku te iskorištavanju potencijala drvne industrije i preraspodjeli rudnih i šumskih bogatstava.

Gradonačelnica Grada Siska Ikić Baniček izrazila je zadovoljstvo što održavanju sjednice Vlade u Sisku u veljači iduće godine. Pozdravila je činjenicu što je osnovano Ministarstvo državne imovine, izrazila nadu da će se brže i bolje donositi odluke te da će zapuštena imovina biti dana na korištenje  jedinicama lokalne samouprave.

Plenković se sastao i s članovima Županijskog odbora HDZ-a s kojima je analizirao ključne aktivnosti i projekte Vlade i pripremu HDZ-a za lokalne izbore.