Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 29. 12. 2016.

Zahvaljujući izmjeni zakona struja neće poskupjeti

Otvarajući 14. sjednicu Vlade, premijer Plenković osvrnuo se na izmjene Zakona o obnovljivim izvorima energije te na izjednačenje položaja državnih i javnih službenika, a najavio je i paket reformskih zakona

Govoreći o Prijedlogu uredbe o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, premijer Plenković naglasio je da je posrijedi prijedlog izmjena zakona kojima će Vlada spriječiti poskupljenje struje. "Mislimo da je to politički dobra odluka koja je donesena i u komunikaciji s opskrbljivačima“, rekao je Plenković i dodao da je to prijelazno rješenje te da će sustavno rješenje tog pitanja naći u 2017.

Nakon što je Vlada postigla dogovor sa sindikatima državnih službi, Plenković je kazao da prijedlogom odluke o visini osnovice za obračun plaće u javnim službama želi izjednačiti položai državnih i javnih službenike. Naglasio je da se osnovica od 1. siječnja povisuje na 5.211,02 kn te dodao da Vlada ovime šalje i poruku nastavka socijalnog dijaloga i daljnjih pregovora sa sindikatima javnih službi.

Govoreći o Prijedlogu godišnjeg plana normativnih aktivnosti za 2017. godinu, Plenković je napomenuo da je riječ o svojevrsnom zakonodavnom programu Vlade koji je povezan s programom za preuzimanje i provedbu pravne stečevine EU-a. Pojasnio je da Vlada u planu ima 253 zakona, a za 78 od njih stručni su nositelji ocijenili da treba detaljno ispitati učinke pojedinih odredaba, što zahtijeva i dulje vrijeme i kvalitetnu analizu.

„U okviru ovoga godišnjeg plana svrstali smo zakonske prijedloge u pet reformskih prioriteta, s obzirom na to da su 63 zakona reformskoga karaktera. Jedna grupa prioriteta je poticajno poslovno okruženje koje se odnosi i na poduzetništvo i na obrtništvo i na naš fokus na gospodarstvo, pa i jačanje poljoprivrede, turizma i održivoga razvoja", poručio je Plenković.

U drugoj je grupiučinkovitiji i pravedniji socijalni sustav i jačanje tržišta rada, a u trećoj javna uprava i jačanje pravne sigurnosti modernizacijom pravosuđa. Četvrti segment odnosi se na sustav domovinske i nacionalne sigurnosti i prava hrvatskih branitelja te dostojanstvo i dignitet Domovinskoga rata, a peti na sustav znanosti, obrazovanja i sporta.