Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 12. 2016.

Vlada će generirati gospodarski rast i razvoj zemlje, i na tome ću ustrajati

U intervjuu za Dnevnik Nove TV premijer Plenković govorio je o planu vraćanja INA-e u vlasništvo Republike, o suradnji HDZ-a i MOST-a, o postignućima Vlade u protekla dva mjeseca te o lokalnim izborima 2017.

Pojašnjavaći problematičnu situaciju s INA-om kao strateškom nacionalnom kompanijom koja je već niz godina problematična, premijer Plenković istaknuo je da je Vlada je preuzela odgovornost za Hrvatsku 19. listopada i od samog početka upućuje jasan signal da želi prije svega vidjeti detaljnu analizu situacije u INA-i i odgovorno se ponijeti prema kompaniji s više od 10.000 zaposlenih, dvjema rafinerijama i velikom maloprodajnom mrežom.

"Važno je da je ovoprva Vlada koja je sjela za stol s Upravom INA-e, a tako nešto se nije dogodilo dugi niz godina. Temeljito sa stručnjacima proučavamo cjelokupno stanje u kompaniji i smatramo da je u okolnostima kakve su se dosada akumulirale ovo najbolji potez i zbog energetske sigurnosti i opskrbe Republike Hrvatske", poručio je Plenković i dodao kako želi da INA bude kompanija koja posjeduje zalihe nafte i plina te je akter i izvan hrvatskih okvira.

Naglasio je da Vlada razmišlja o modelu po kojemu bi se inicijalnom ponudom dionica HEP-a, i to vrlo precizno ograničenog broja dionica, prikupila sredstva od potencijalnih ulagača, malih dioničara, mirovinskih fondova i investitora. "I na taj način, bez kreiranja javnog duga, a to je ono što podcrtavamo, imali bismo u svojem portfelju i poslovanju i upravljanju dvije ključne energetske kompanije", kazao je Plenković.

Ocijenio je da će se na taj način pokrenuti tržište kapitala u Hrvatskoj, a u procesu očekuje i širok politički konsenzus te konultacije s najstručnijim međunarodnim kompanijama koje se time bavekako bi se došlo do dobrog rezultata u interesu zemlje. Napomenuo je da situacija s INA-om traje niz godina te da relacije s mađarskim MOL-om opterećuju odnose dviju država, a očito je da mađarska strana ima namjeru prodati svoje dionice.

Plenković očekuje da će proces restrukturiranja INA-e trajati otprilike godinu dana. "Nastojat ćemo ga voditi vrlo precizno, vrlo transparentno i zakonski uređeno. A što se tiče vodstva tog procesa, ono će imati i političku i stručnu dimenziju", naveo je Plenković. Dodao je da je INA već sada na tržištu i da je Vlada namjerava konsolidirati i postaviti kvalitetno vodstvo, kako bi kroz proces restrukturiranja zadobila značajnu ulogu na tržištu jugoistoka Europe.

Govoreći o suradnji HDZ-a i MOST-a u Vladi, Plenković je ocijenio da je ona odlična. "HDZ je nakon pobjede na izborima odabrao MOST iz dva razloga – jedan je svjetonazorski, jer pripadamo istoj obitelji desnog centra, a drugi je to što su i naši mandati i mandati naših partnera u MOST-u izvorni mandati onog biračkog tijela koje želi upravo ovakvu politiku", utvrdio je Plenković.

Odgovarajući na pitanje o Planu zbrinjavanja otpada, Plenković je kazao da ministar Dobrović zajedno sa svojim stručnim timom radi na prilagodbi dosadašnjeg koncepta zbrinjavanja otpada u skladu s novim trendovima na razini EU-a. "Prije nekoliko dana vodili smo vrlo kvalitetan dijalog s hrvatskim županima i mnogi od njih zainteresirani su za realizaciju novog koncepta. Tražimo rješenje koje će modificirati projekte koji su započeli prije više od desetak godina i koji će dobiti financijsku potporu EU-a", rekao je Plenković.

Podsjetivši na formiranje stabilne Vlade s MOST-om te svoju poruku hrvatskoj javnosti da HDZ kao glavna stranka u zemlji projicira političku stabilnost, smiruje tenzije i podjele i osigurava gospodarski rast, Plenković je kazao da su sve to ostvarili u ovih nešto više od dva mjeseca rada Vlade. "Na lokalne izbore  svatko ide u vlastitom aranžmanu. Ja želim da HDZ ide samostalno gdje god to može. To je moj cilj kao predsjednika HDZ-a. Prema tome, nemam nikakvih obaveza prema bilo kome", pojasnio je Plenković.

Najavio je da će HDZ biti pobjednik lokalnih izbora i ostvariti odlične rezultate, a odabir kandidata u idućih mjesec dana funkcionirat će po načelu konzultacije i načelu supsidijarnosti sa županijskim i gradskim organizacijama.

Osvrnuvši se na 2016., Plenković je utvrdio da je ovo bila turbulentna politička godina, bez presedana za Hrvatsku i njezinu demokraciju u posljednjih 25 godina. Poručio je da je njegova Vlada nakon 5 godina isplatila božićnice bez rebalansa proračuna, postignut je dogovor o povećanju plaća 2+2+2 posto sa sindikatima državnih službi, a jednostranom odlukom Vlade podignute su plaće za 2 posto u javnoj službi. "Usvojena je porezna reforma od koje će imati koristi praktično svi građani, obrtnici i poduzetnici. Imat ćemo rasterećene poduzetnike i veće prihode", zaključio je Plenković. Dodao je da jeu trećem tromjesečju ostvaren rast od 2,9 posto, dok je Standard&Poor's rekao da su izgledi kreditnog rejtinga stabilni i tendiraju prema investicijskome. "Moja će Vlada generirati gospodarski rast i razvoj zemlje, i na tome ću ustrajati", rekao je Plenković.