Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 31. 12. 2016.

Ponudom dionica HEP-a osigurat će se sredstva za otkup dionica INA-e

U razgovoru za Večernji list premijer Plenković osvrnuo se na usvojeni proračun i gospodarske prioritete u 2017, na plan vraćanja INA-e u vlasništvo Hrvatske, prava hrvatskih branitelja, suzbijanje ideoloških podjela u društvu, situaciju u HDZ-u te na druge teme

Govoreći o izazovima u 2017, premijer Plenković istaknuo je kako su nakon 2 izrazito sadržajna mjeseca rada Vlade, kao i najvećeg rasta u proteklih osam godina od 2,9% u trećem tromjesečju 2016, planovi za 2017. ambiciozni. Naveo je kako će hrvatsko gospodarstvo biti glavna zadaća u 2017. te će usvojena porezna reforma rasteretiti poduzetnike, a omogućit će veći prihod građanima.

Dodao je kako je Planom normativnih aktivnosti za 2017, koji je usvojen u četvrtak, predviđeno je donošenje 63 reformska zakona na 5 prioritetnih područja: poticajno poslovno okruženje, poljoprivreda, turizam i održivi razvoj; pravedniji socijalni sustav i tržište rada; učinkovita javna uprava i modernizacija pravosuđa; dostojanstvo hrvatskih branitelja i učinkovit sustav domovinske sigurnosti; jačanje sustava znanosti, obrazovanja i snažniji razvoj sporta.

Plenković je najavio da će na lokalnim izborima Hrvatska demokratska zajednica biti uvjerljiv pobjednik, pogotovo u županijama, a krupan iskorak očekuje u velikim gradovima. "Za Vladu je sljedeća godina ključna kako bi se ostvarili temeljni ciljevi programa – stabilan gospodarski rast, povećanje zaposlenosti te uspostava učinkovitih mjera demografske politike, uz zaštitu društvene solidarnosti", poručio je Plenković i dodao kako će inzistirati na političkoj stabilnosti Vlade i parlamentarne većine, koja je preduvjet uspjeha u kreiranju i provođenju javnih politika.

Komentirajući plan Vlade za vraćanje INA-e u vlasništvo Hrvatske, Plenković je rekao kako planirani model financiranja kroz inicijalnu javnu ponudu dionica HEP-a udovoljava svim bitnim ciljevima u strateškom definiranju otkupa cjelokupnog MOL-ova udjela u Ini. "Inicijalnom ponudom dionica HEP-a hrvatskim građanima, mirovinskim fondovima i drugim zainteresiranim investitorima osigurat će se sredstva za otkup dionica Ine bez povećanja javnog duga", smatra Plenković i dodaje kako će Hrvatska osigurati potpunu kontrolu nad obje bitne energetske kompanije i to tako da se čuva njihov investicijski potencijal. Ujedno će hrvatski građani dobiti priliku kupnje visokokvalitetne dionice, odnosno priliku da sudjeluju u rezultatima daljnjeg rasta i razvoja tih kompanija. "Radi se stoga o modelu koji osigurava pozitivne učinke za hrvatsko gospodarstvo i za građane", drži Plenković.

Istaknuo je da će u procesu koji predstoji koordinirati donošenje političkih i strateških odluka jer ta tema zahtijeva političko vodstvo predsjednika Vlade.

Napomenuo je da se dovršetak otkupa dionica Ine od MOL-a ni na koji način ne smije shvatiti kao znak za političko upravljanje kompanijom -upravo suprotno, profesionalnost i kompetencije u upravljanju moraju se podići na razinu najboljih svjetskih praksi.

Govoreći o suradnji HDZ-a i MOST-a, Plenković ju je ocijenio čvrstom i korektnom, a predstojeća politička utakmica na lokalnoj razini neće se odraziti na stabilnost i odlučnost Vlade u nastavku provedbe reformi.

Naglasio je da javna poduzeća treba temeljito poslovno i financijski restrukturirati, za što je nužno imenovati profesionalne uprave. "Upravo kako bi se omogućilo redovito poslovanje društava prije provođenja javnih natječaja na kojima će se uprave birati, kao privremeno tranzicijsko rješenje uvedena je mogućnost imenovanja članova uprava i nadzornih odbora na šest mjeseci", rekao je Plenković.

Analizirajući proračun za 2017, Plenković je komentirao da je on kvalitetan i racionalan te pripremljen i usvojen u manje od dva mjeseca od početka mandata Vlade. Dodao je da su prigovori iz opozicijskih redova o rastrošnosti deplasirani jer se planirani deficit smanjuje na razinu od 1,6% BDP-a, čime se Hrvatska približava izlasku iz procedure prekomjernog proračunskog manjka. "Proračunom želimo ostvariti dva bitna cilja: nastavak pada udjela javnog duga u BDP-u te rast kreditnog rejtinga", poručio je Plenković.

Kazao je da proračun prati učinke cjelovite porezne reforme kojom se rasterećujo građane i gospodarstvenike za najmanje 2,5 milijarde kuna kako bi svojim radom, idejama i inovacijama bili glavni pokretači novog vala zapošljavanja.

Izdvojivši niz prioritetnih područja na koja su usmjereni povećani proračunski izdatci, Plenković je pojasnio kako je Vlada osim aktivnih mjera za rješavanje stambenog pitanja mladih te povećanih rodiljnih i roditeljskih naknada, osigurala povećanje za obrazovanje, znanost i inovacije, za hrvatske branitelje, a nakon više godina raste i proračun Ministarstva obrane, na 1,23% BDP-a. "Temeljem opredjeljenja Vlade za razvijanje načela solidarnosti, odredili smo i povećanje minimalne plaće na 3276 kuna bruto, a nakon dogovora sa sindikatima usuglašen je i rast plaća državnim službenicima tijekom 2017', kazao je Plenković i dodao kako su prije Božića isplatili božićnicu zaposlenicima u državnim i javnim službama u iznosu od 1250 kuna, bez rebalansa proračuna i prvi put nakon 2011.

Naglasio je da je Vlada mandat počela reformski vrlo odlučno, što su prepoznali i međunarodni partneri te kreditne agencije. "Uspostavom političke stabilnosti i gospodarskim rastom, nakon devet godina izgledi hrvatskog kreditnog rejtinga su stabilni prema Standard and Poorsu", naveo je Plenković.

Istaknuo je da je cilj donošenja jedinstvenog Zakona o hrvatskim braniteljima urediti uvjete i načine ostvarivanja prava koja prema više različitih zakona imaju hrvatski branitelji, kao najzaslužniji za pobjedu Hrvatske u obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu te članovi njihovih obitelji.

Plenković je rekao i kako je odluka Vlade o uvećanju osnovice za obračun plaća zaposlenicima u javnim službama od 2%, dakle na 5211 kuna, išla s namjerom da se te zaposlenike stavi u  u ravnopravan položaj, od 1. siječnja 2017., s onima u državnim službama. Izrazio je uvjerenje da će i razgovori sa sindikatima javnih službi o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru, koji počinju u siječnju, rezultirati obostrano prihvatljivom rješenjem.

Plenković je ocijenio kako može biti zadovoljan što su stajališta hrvatske Vlade uvažena i da je ministar obrazovanja Republike Srbije potpisao anekse Memoranduma o suradnji u području izdavanja udžbenika na jeziku i pismu nacionalnih manjina s Hrvatskim narodnim vijećem i Zavodom za udžbenike."Takvo rješenje jamči zaštitu prava hrvatske nacionalne manjine u pogledu obrazovanja te ćemo detaljno pratiti dinamiku kojom će vlada Srbije ispunjavati preuzete obveze", kazao je Plenković.

Komentirajući službeni posjet Ukrajini, Plenković je rekao kako su posjet Ukrajini na treću obljetnicu početka Euromajdana, kao i susreti s najvišim ukrajinskim dužnosnicima, bili vrlo uspješni i korisni za hrvatsko-ukrajinske odnose, a gospodarski forum na kojem je bilo više od 300 hrvatskih i ukrajinskih gospodarstvenika rezultirat će povećanjem trgovinske razmjene i međusobnih ulaganja. Pojasnio je kako je ponudi o korištenju hrvatskog modela prigodom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja (dovršena 15. siječnja 1998.) cilj dati potporu provedbi Sporazuma iz Minska jer je katalog mjera za koje se zalaže međunarodna zajednica u vezi s reintegracijom oblasti Donjecka i Luhanska vrlo sličan s iskustvima Hrvatske.

Plenković je utvrdio kako želi da hrvatsko društvo u mandatu njegove Vlade na zreo i cjelovit način konačno zatvori otvorena povijesna i ideološka pitanja nedemokratskih sustava 20. stoljeća. "U tom cilju, Vlada će osnovati Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, sastavljeno od povjesničara, pravnika i ostalih stručnjaka", poručio je Plenković.

Podsjetivši kako je HDZ pod njegovim vodstvom transformiran, konsolidiran i u kratkom roku postao pobjednik parlamentarnih izbora, Plenković je naglasi da je takav HDZ vratio Hrvatskoj političku stabilnosti i okrenuo fokus političkih aktivnosti u društvu na teme gospodarstva i budućnosti. Dodao je da HDZ preuzima ulogu središnje političke snage u hrvatskom društvu čvrstim pozicioniranjem a desnom centru, gdje ga je trasirao i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman. "Hrvatski ljudi očekuju podizanje životnog standarda, veću razinu zaposlenosti te rješenja za demografske i ostale izazove suvremenog društva", kazao je Plenković i dodao kako je njegova posebna odgovornost u suzbijanju populizma i demagogije.

Odgovarajući na upit o lokalnim izborima u Zagrebu, Plenković je naglasio da je HDZ u I. izbornoj jedinici 11. rujna osvojio 31,63% glasova, što je najveći uspjeh stranke od 2000, a podsjetio je i da je on prvi predsjednik stranke koji je svoju kandidaturu istaknuo u I. izbornoj jedinici gdje živi. Zaključio je da Gradska organizacija HDZ-a u Zagrebu ima niz stručnih i dokazanih članova te će imati kandidata iza kojeg će stati svi.

Cijeli intervju (PDF)